32-годишен дари сърцето си

32-годишен дари сърцето си | StandartNews.com

7 трансплантации за два дни дадоха надежда за живот на няколко пациенти

София. Пет трансплантации бяха направени в края на седмицата. Очаква се днес факт да са още две. Всички те станаха възможни благодарение на близките на двама мъже, които са изпаднали в мозъчна смърт. Единият е бил на 32 години, а другият на 47, и двамата са били от София

32-годишният мъж е починал в "Пирогов". Той обаче е дал надежда за живот на четирима българи с тежки хронични заболявания. Сърцето му е било трансплантирано в болница "Света Екатерина" от екипа на проф. Генчо Начев на 43-годишен мъж от Стара Загора. Черният му дроб е присаден в "Лозенец" от екипа на проф. Любомир Спасов. Двете бъбречни трансплантации са направени в "Александровска болница" от екипа на проф. Петър Симеонов.

Реципиенти са станали 23-годишно момче от Нови искър и 20-годишно момиче от Хасково. Другият донор е спасил живота на 31-годишен мъж в последна фаза на чернодробна недостатъчност. Трансплантацията е направена от екипа на проф. Никола Владов във ВМА. Всички пациенти са в добро състояние, съобщиха от здравното министерство. Очаква се да се завършат и последните две бъбречни трансплантации днес.

Миналата седмица също завърши с трансплантации. Тогава 42-годишен мъж от Варна спаси живота на трима българи. Черният дроб беше присаден в болница "Токуда", а бъбреците в "Лозенец".

Въпреки добрите резултати у нас за здрав бъбрек, сърце или черен дроб чакат стотици хора. За да се стимулира донорството, днес в 11 часа в градинката на "Кристал" в София ще бъде открита изложба с фотографии "Полетът на душата". Тя е част от Националната кампания в подкрепа на донорството и се организира по повод на Европейския ден на донорството и трансплантациитe - 11 октомври.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай