Търсят Фарук Бекташ с европейска заповед за арест

Търсят Фарук Бекташ с европейска заповед за арест | StandartNews.com

Издадена е европейска заповед за задържане на турския гражданин Фарук Бекташ. Той е обвинен за смъртта на мотористите Бойко и Таня Бойкови, загинали при катастрофа на 24 юли край Драгоман.

Бекташ бе обявен за общодържавно издирване миналата седмица, след като наруши мярката "домашен арест", наложена му от Окръжния съд.

Прокуратурата е изпратила до Турция молба за правна помощ за екстрадицията на Фарук Бекташ, съобщава БНР. 

Турският гражданин, който уби на място с автомобила си семейство Бойко и Таня Бойкови, стана поредният укрил се от правосъдието с мярка за неотклонение "домашен арест". Инцидентът става край Драгоман, когато Бекташ заспива на волана след продължително шофиране от Германия.

След като предостави на съдията от Софийския окръжен съд Недялка Николова договор за наем на жилище в София, Бекташ беше пуснат от ареста, въпреки възраженията на прокуратурата и на приятелите на загиналото семейство. Съдията, чиято оставка от няколко дни искат мотористи, е установила желание у Бекташ да сътрудичи на разследването, и така той се оказва под домашен арест.

Миналия четвъртък Софийският апелативен съд нареди той да бъде задържан и го обяви за общодържавно издирване. Мотористи започнаха протести пред Съдебната палата и пред турското посолство и поискаха ВСС да се самосезира за действията на съдия Николова.

Издирването му извън България е по две линии – европейската заповед за арест е заради местоработата му в Германия, а искането за екстрадиция по силата на двустранния договор за правна помощ между България и Турция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай