Брюксел: 3 кабинета бавиха реформите в Темида (ОБЗОР)

Брюксел: 3 кабинета бавиха реформите в Темида (ОБЗОР) | StandartNews.com

Още година ще ни наблюдават

Следващият доклад на Европейската комисия ще бъде публикуван "след около година". Това е записано в окончателния вариант на мониторинговия доклад на Брюксел за напредъка на България в съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност. Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс коментира, че политическите неясноти и други предизвикателства са направили трудна задачата за реформи в България.

ЕК настоява за присъди и справяне с корупцията във властта

Похвалиха Висшия съдебен съвет и прокуратурата за започнатите реформи

Висшият съдебен съвет и прокуратурата се посочват за пример в доклада на Европейската комисия по Механизма за сътрудничество и проверка. От Брюксел отчитат работата на двете институции и усилията, които са положени за извършване на реформи до постигането на реална промяна.

"Примери за това са анализът на Висшия съдебен съвет за натовареността на съдилищата и прокуратурите и изпълнението на реформата на главния прокурор на прокурорските служби, които са почти приключили", се отбелязва от евронаблюдателите. От ЕК препоръчват да се извърши организационна реформа на ВСС с участието на съсловните организации и други заинтересовани страни. Както и да се приложат обективни стандарти, чрез които назначенията на магистрати, включително и на високите нива в системата, да стават прозрачно според заслугите и почтеността им.

Брюксел настоява още за подобряване на сигурността на системата за случайно разпределение на делата и ускоряване на текущата работа по нейната модернизация. Анализът на стъпките, които е предприела България през последните дванадесет месеца в областта на съдебната реформа и борбата срещу корупцията и организираната престъпност по механизма за сътрудничество и проверка, показва, че има известен напредък. Докладът обаче отчита, че предвид политическата несигурност в страната през изминалата година напредъкът е бавен и са необходими допълнителни стъпки.

В прессъобщение на комисията зам.-председателят й Франс Тимерманс заявява: "Политическата несигурност и други предизвикателства през изминалата година затрудниха извършването на реформи в България. Въпреки това положителен знак е, че в редица области се признава съществуването на проблеми и се установяват решения. Сега е времето да се действа. Реформите, набелязани в нашия доклад, ще спомогнат за спечелване на доверието на гражданите и на тези, които искат да инвестират в страната. В България има талантливи и трудолюбиви хора, които искат да видят реални и трайни промени. Механизмът за сътрудничество и проверка продължава да бъде ценен инструмент за насърчаване на напредъка и се подкрепя от мнозинството от българите. Сега е моментът за изграждането на политически консенсус за ускоряване на реформите".

Докладът отчита факта, че през обхванатия период на мониторинг се изредиха три различни правителства, както и липсата на работещ парламент, определено допринесоха за недостатъчната решимост за реформи. "За да напредват реформите, е необходимо да се признае наличието на проблеми и да се определят мерките за тяхното решаване. В това отношение сегашното правителство и Народното събрание предприеха важна стъпка с приемането на стратегия за съдебна реформа, в която се определят насоките на бъдещата работа в редица области. Те ще трябва да бъдат проследени и приложени на практика, за да бъде демонстрирано по убедителен начин наличието на промяна", отчитат от Брюксел.

"Действията във връзка с добре познатите проблеми в областта на корупцията и организираната престъпност продължават да бъдат откъслечни, като им липсва стратегическа насока. Има твърде малко примери за дела, свързани с корупция или организирана престъпност на високо равнище, достигнали до успешен съдебен край", се посочва още в документа. Комисията приканва България да ускори напредъка си по отправените от нея препоръки във връзка с реформата на съдебната система и борбата срещу корупцията и организираната престъпност.

ПРЕПОРЪКИТЕ

- Присъдите бързо да се прилагат

- Задължителна реформа на ВСС, в която да участва гражданското общество
- Да бъде решен проблемът със съдебните назначения
- Да бъде избран нов главен съдебен инспектор
- Да се реши проблемът със случайното разпределение на делата
- Да се приложат идеите от Стратегията за съдебна реформа заедно с предложенията за децентрализация на прокуратурата
- Да се приемат промени в Наказателния кодекс за решаване на проблемите с борбата с корупцията и организираната престъпност
- Да се приеме ясен график за приоритетите при написването на новия Наказателен кодекс
- Да се реши проблемът с неравномерното натоварване на магистратите заедно с приемане на нови дисциплинарни процедури
- Да се гарантира прилагането на съдебните решения, за да не случват повече бягства на осъдени

РЕАКЦИИ

Обективен прочит

Соня Найденова, представляващ ВСС

Намираме, че докладът дава един обективен прочит за състоянието не само на съдебната власт, но и на държавата в борбата за реформа на съдебната система, в борбата с корупцията и организираната престъпност. Документът ще послужи не само на членовете на ВСС, но и на всички институции, които са обект на мониторинг в рамките на механизма за сътрудничество и оценка. Ако институциите обединим усилията си, ще спечелим доверието както на ЕК, така и на обществото. Несъмнено има още много какво да се желае в нашата работа. Вярваме обаче с партньорство както на изпълнителната, така и на законодателната власт ще успеем да постигнем добри резултати.

 

Имаме 5 приоритета

Христо ИВАНОВ, министър на правосъдието

Областите, в които трябва приоритетно да съсредоточат усилията в този период, са свързани с реорганизация на ВСС, вдъхване на нов живот и засилване на Инспектората към ВСС, пристъпване към реализация на заявката за въвеждане на нов организационен модел на прокуратурата, изменения в ЗСВ, създаване на автономни и ефективни органи за борба срещу корупцията по високите етажи на властта.

 

Дават ни кредит на доверие

Цветан Цветанов, зам.-шеф на ГЕРБ

ЕК ни дава кредит на доверие за днешното стабилно управление. За всички е ясно, че когато има стабилно управление, биха могли да бъдат реализирани и съответните законодателни промени, които да доведат до реални действия на изпълнителната власт.

 

 

 

Има дефицит на интеграционен манталитет

Лютви Местан, лидер на ДПС

Докладът обхваща поне три български правителства. Този факт не е маловажен, защото трябва да е ясно за всички, че тези доклади не са оценка за едно или друго правителство, а за България като страна член на ЕС. Мисля, че за никого не е тайна, че България и Румъния покриха формално всички критерии за своето еврочленство. И затова най-важният урок на трудния път на реалното интегриране на България и Румъния в ЕС се свежда именно до дефицити по отношение на това, което наричаме стратегически и интеграционен манталитет.

 

По-добър от очакваното

Радан Кънев, съпредседател на РБ

Докладът е по-мек от очакваното, като това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успя да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието. Вече е постигнат консенсус по системата за съдебна система, което дава надежда, че същинска реформа може да се получи. Мониторингът не е система за промяна, той е важен и ценен за другите граждани на ЕС, за да знаят какво се случва в България.

 

 

Нужни са бързи действия

Чавдар Георгиев, БСП

За всички е ясно, че системата е неефективна. Осъдените лица не изтърпяват наказанието си. Съдебната власт, дори когато достига бавно и мъчително до крайния резултат и дава решение, това решение не се изпълнява и лицата могат да се отклонят. Оказа се, че подписката всъщност не е подписка и никой от отговорните органи до този момент не е установил това и не е предприел необходимите мерки.

 

 

Промени за ден не се правят

Красимир Каракачанов, съпредседател на ПФ

Много от критиките са абсолютно основателни. Но съдебна реформа не може да се направи за 24 часа. Досега всичко се е правило на парче в реформите. Нормално е между трите власти - законодателна, изпълнителна и съдебна, по темите в съдебната реформа да има някакъв синхрон и някакво единомислие.

 

 

Нова агенция следи имането на властта

Спецодитори ще проверяват доходите и имотите на политиците

Борбата с корупцията е сред основните теми в доклада на Европейската комисия. От там препоръчват създаване на "солидна национална стратегия" за борба с корупцията, включваща анализ на недостатъците на настоящата, попълване на ръководния състав на комисията за конфликт на интереси, създаване на ефективен механизъм за проверка на имуществените декларации, както и мониторинг над делата за корупция по високите етажи на властта, който да минимизира възможностите за забавяне на производствата. По линия на борбата с организираната престъпност евроекспертите препоръчват да бъдат създадени необходимите условия на специализираните съд и прокуратура, така че да се съсредоточат върху случаите "на организирана престъпност на високо ниво". Акцент е поставен и върху елиминирането на възможността ключови подсъдими да се укриват от правосъдието. От ЕК не са доволни от работата на БОРКОР.

"Един от най-загадъчните аспекти на българската антикорупционна институционална структура е БОРКОР. Това аналитично звено е създадено от Министерския съвет и в продължение на няколко години ползва голям персонал и финансови ресурси", се отбелязва в доклада. Положително се оценява увеличението на разследванията за корупция, след като бе направено междуведомствено звено между прокуратурата, ДАНС, МВР, НАП и митниците.

"Не може темата за корупцията и това, че очевидно не се справяме с нея към момента, да бъде печат за милиони българи", заяви вицепремиерът Меглена Кунева минути след официалното публикуване на доклада. От думите й стана ясно, че в страната ни ще се създаде орган, който да следи какво е реалното състояние и колко може да си позволи да харчи някой, който заема висша държавна длъжност.

За целта ще се унифицират декларациите на властта, които сега се подават в отделни институции. Предложението за единната декларация ще бъде дадено на Съвета за развитие, където да бъде обсъдено. Предвижда се звеното да следи какво пише в декларациите, както и да наблюдава поведението на хора от определена степен нагоре във властта, стана ясно още от думите на вицепремиера. Така имуществото и "поведението" на властта ще бъдат поставени под специално наблюдение от държавно звено, което обаче няма да е ново, а съставно от вече наличните, които сега се занимават с борбата с корупцията, с конфликта на интереси. "Докладът е обран и има положителна оценка за предприетите стъпки от правителството", посочи още Меглена Кунева и допълни, че ако искаме да имаме успех, трябва да продължим по този начин.

Рестарт за делата на ГДБОП

Делата, спрени по време на преместването на ГДБОП в ДАНС, ще бъдат възобновени. Това стана ясно от думите на зам. вътрешния министър Филип Гунев след официалното представяне на доклада на ЕК за напредъка на страната ни. "Бяха архивирани голяма част от делата, водени от ГДБОП след преместването на службата", обясни Гунев. Той обаче уточни, че това ще стане възможно едва след окончателното приемане на промените в закона за МВР от депутатите и по преценка на прокуратурата и ръководството на службата.

Без мнение за разделянето на ВСС

Идеята на министъра на правосъдието Христо Иванов, която е залегнала и в Стратегията за съдебна реформа, за разделянето на ВСС, е отчетена от Брюксел. От ЕК обаче не дават препоръки в тази насока. Различните държави членки имат различни степени на автономия за съдиите и прокурорите в съдебните съвети", пише Брюксел. И констатира споровете в България по този въпрос, като подчертава, че разделянето на ВСС е залегнало в стратегията за съдебна реформа. "Без напълно да се противопоставя на промяната, ВСС изрази опасения доколко е осъществима, като се има предвид, че ще изисква промяна на конституцията и не може да бъде приета чрез изменение на Закона за съдебната власт", пише в доклада. В него се напомнят предишните препоръки на ЕК изборът на следващия ВСС да е по-прозрачен и при гаранции за почтеността на кандидатите, както и да бъде спазен принципът "един съдия един глас" за съдебната квота. Специалните препоръки на ЕК към ВСС са да бъде завършена методиката за оценка на натовареността на магистратите. Друга голяма задача на съвета е да въведе "ясни процедури и стандарти за санкциите на магистрати, за да се гарантира последователност на решенията за дисциплинарни наказания". Брюксел възлага на ВСС да работи по запълване на празнотите, които водят до неизпълнение на някои съдебни решения. И казва, че има предвид бягствата на осъдени и неплащането на финансови санкции, наложени от съда.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай