Кънев: Докладът на ЕК е по-мек от очакваното

Кънев: Докладът на ЕК е по-мек от очакваното | StandartNews.com

София. Съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев заяви, че "докладът на Европейската комисия по-мек от очакваното, като това се дължи на широкото парламентарно мнозинство, което успя да породи надеждите, че в България може да има консенсус за истинска промяна в правосъдието."

"От критиката срещу ВСС следва нещо много спешно", каза още Кънев пред журналисти в Народното събрание, цитиран от Фокус.

По думите му утре се избира председател на Върховния касационен съд и е напълно недопустимо да се използват компрометирани софтуери при така нареченото тайно гласуване. "РБ категорично настоява да се използва стандартна форма на гласуване с хартиена бюлетина", каза Кънев. От думите му стана ясно, че за да има тайно гласуване не може да се използва компрометираната електронна система, която дори докладът пряко засяга.

"Докладът е смекчен в сравнение с очакванията на всички. Ние смятаме, че положението в българското правосъдие е много тежко и това го знае всеки български гражданин и всеки български съдия", продължи съпредседателят на РБ.

"Направен е консенсус по системата за съдебна система. Успяхме да консолидираме мнозинство включително и да принудим най-отявлените противници на реформата - ДПС, да я подкрепят накрая въпреки своите заклинания против нея", коментира Радан Кънев. Според него това дава надежда, че същинска реформа може да получи.

"Мониторингът не е система за промяна, той е важен и ценен за другите граждани на ЕС, за да знаят, какво се случва в България. Ние българите знаем, какво се случва в нашето правосъдие", каза още Кънев. Председателят на РБ добави, че е наложително да бъде избран главен съдебен инспектор.

„България трябва да има широка координирана и твърда антикорупционна политика, която да доведе до промяна в краткосрочен план", заяви още Радан Кънев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай