Кунева: Знаем проблемите от доклада, трябва да борим корупцията

Кунева: Знаем проблемите от доклада, трябва да борим корупцията | StandartNews.com

София. В доклада на ЕК е подчертано, че корупцията продължава да бъде сериозен проблем в България и критично е оценена липсата на превантивни действия срещу корупцията. Tова заяви вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси Меглена Кунева по време на брифинг във връзка с последния доклад на ЕК за напредъка на България по Механизма за сътрудничество и проверка.

„Ние знаем тези неща. Знаем, че има празнота по отношение на институция, която да координира борбата с корупцията. Критично е оценена работата на БОРКОР по отношение съотношението резултати-разходи и по отношение превантивни мерки. Необходими са спешни законодателни мерки в Наказателния кодекс, очаква се това да се осъществи паралелно с изработването на нов НК", обясни вицепремиерът.

Не може темата за корупцията и това, че очевидно не се справяме с нея към момента, да бъде печат за милиони българи, категорична бе Кунева.

Докладът критикува ВСС, хвали прокуратурата

"Най-критичен е докладът по отношение на работата на ВСС. Няма никакъв напредък. Това е зле", коментира вицепремиерът. "Има положителна оценка за работата на прокуратурата, но това не би трябвало да ни успокоява", посочи Меглена Кунева.

Акцентирано е да се приложи новата стратегия. Отбелязан е проблемът с неефективното изпълнение на съдебните решения и фактът, че подсъдимите успяват да избягат от правосъдието, отбеляза вицепремиерът.

Сигналът към магистратите е много ясен, законът да се прилага с вяра и строгост, иначе това не е магистратура и това не са магистрати, каза Меглена Кунева.

Организираната престъпност продължава да бъде тежък проблем в България. Посочени са последните убийства и че в България продължава сплашването на свидетели и оказването на натиск върху тях, заяви вицепремиерът.

"Единствената валута в политиката е доверието. Друга няма. Ако тя е с ниска стойност, ние не можем да влезем в нормален диалог с останалите страни-членки на ЕС. Този доклад дава шанс на България, но догодина няма да е така. Докладът е абсолютно ясен. Ако някой има колебание и не е разбрал посланията от доклада, ние ще ги обясним", подчерта тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай