2 години пишат обвинителен акт за Ицо Папата

2 години пишат обвинителен акт за Ицо Папата | StandartNews.com

София. Вече две години и четири месеца прокуратурата не вкарва в Специализирания наказателен съд обвинителен акт за ключово разследване срещу Христо Върбанов, известен като Ицо Папата, съобщи агенция "Пик", която води свое разследване по случая. Върбанов е вуйчо на поп-фолк певеца Азис и се самоопределя като шеф на ромското мешере. 

Ицо Папата бе задържан на 6 април в Костинброд заедно с дъщеря си и още един член на групата им по обвинение в изнудване. Според данните, тримата са изнудвали семействата на двама подсъдими по дело за подготовка и поръчка за извършването на убийство и опит за убийство на бизнесмен, на прокурор от ВКП и още на две лица. Участниците в престъпната група поискали от близките на двамата подсъдими суми над 100 000 лева, като са се ангажирали да осигурят свидетели, които да въздействат в хода на делото. Акцията по задържането беше проведена непосредствено след получаване на сумата от 15 000 лева. Парите бяха открити у Папата и иззети заедно с мобилни телефони, сим карти и документи, напомня "Пик".

Срещу него тогава са повдигнати 3 обвинения - за ръководител на организирана престъпна група, за изнудване и за търговия с влияние. В организираната престъпна група, ръководена от Върбанов, участвали Станка Върбанова - дъщеря на Папата, Борис Маринов, Тома Илиев и Златко Танев.

Според държавното обвинение Ицо Папата е поискал 300 000 лева от бащата на Любомир Илиев, за да отърве сина му от затвора. От Диана Владова Ицо Папата поискал 100 000 евро за мъжа й Станчо Владов.

Все още разследването не е приключило с обвинителен акт и не е депозирано в деловодството на спецсъда, алармира "Пик". Агенцията цитира източници, според които Върбанов парадирал на всеослушание, че има страхотни контакти в прокуратурата и Главна дирекция "Криминална полиция" и вероятно затова се чувства недосегаем.

В момента Папата изтърпява присъда за рекет, но според "Пик" е поискал да бъде освободен с 6 месеца предсрочно от затвора за добро поведение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай