20 хиляди за нов софтуер в Темида

20 хиляди за нов софтуер в Темида | StandartNews.com

Кадровиците искат сървърът да е разположен в сградата им

Около 20 000 лева ще са достатъчни, за да бъде изготвен временен софтуер, който да замести сегашната система за случайно разпределение на делата. Това заяви министърът на правосъдието Христо Иванов преди редовното заседание на Висшия съдебен съвет в четвъртък. Иванов уточни, че изчисленията са направени на базата на различни мнения от IT специалисти.

В сряда ВСС взе решение да обяви обществена поръчка за нова софтуерна система за централизирано разпределение на делата със сървър, разположен в сградата на кадровия орган на Темида. Във ВСС е направена сравнителна проверка на всички ползвани в съдебната власт системи за разпределение на делата. Целта е да се види коя от тях може да се ползва временно до изработването на съвсем нов софтуер.

Министър Иванов представи и писмо от ректора на Техническия университет в София. В него има становище на университетските компютърни спецове, в което се казва, че разработката, приемането и последваща поддръжка на системата за случайно разпределение трябва да се извършва както от ВСС, така и съпътстващо от независима организация.

Христо Иванов коментира, че е възможно магистратите да се откажат от коледните си бонуси, за да бъдат намерени по-лесно средства за новия софтуер.

 

Нов софтуер се прави за за 3 месеца

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Проф. дтн инж. Огнян Наков, ТУ

- Проф. Наков, в Техническия университет въвеждате нова учебна дисциплина за защита на интелектуалната собственост. Какво провокира интереса на студентите към нея?

- Като водещ в информационните технологии факултет по компютърни системи и управление искахме да отговорим на очакванията както на индустрията, на младите хора, така и на държавата. Тази година пуснахме специалност информационни технологии в индустрията, която е тясно свързана със структуроопределящите фирми в IT сектора. Предметите, които се изучават в нея, са посочени от големи фирми в бранша и съответстват на държавните интереси. Факт е, че интересът към специалността, макар и за първа година, е голям. За планираните 50 места се явиха 30 пъти повече кандидати. Дори преди ден една от водещите компании за разработка на софтуер за видеонаблюдение и камери също прояви интерес към новата дисциплина. Виждането ни е, че образованието трябва да е свързано с индустрията или с нуждите на държавата.

- В ТУ изготвихте интересен анализ за системата за разпределението на делата в съда. Кои са акцентите в него?

- Темата се определя като скандална, но бих казал, че в нашата държава скандалите са през ден и общото при тях е, че някой не си е свършил или си е свършил лошо работата. Конкретно за системата за разпределението на делата - ние изпратихме наши експерти, които участваха в няколко заседания и се запознаха със системата. Написахме официално становище, което изпратихме до ръководителите на звената в съдебната система от името на факултета и като цяло на Техническия университет.

Системата във вида, в който е написана от някого, който вече го няма, т.е. няма поддръжка, няма правилно задание, не е правилно замислена да защитава от елементарен достъп. Лошото е, че и сега в обсъжданията, които започнаха се тръгна по една линия, която не решава генерално проблема.

- Ще дадете ли пример?

- Може би нещо разбираемо за широката общественост като това, че системата не е защитена от това да се пуска 2, 3 или 5 пъти. Т.е. човек може да я пусне толкова пъти, колкото е необходимо да се получи добрия резултат, нали разбирате? Според нас не е правилно заинтересовани или косвено заинтересовани организации или фирми, които целят да продадат скъпа техника да участват с мнения. Не е въпросът дори в скъпата техника, сървъри, протоколи, криптове - не това ще реши проблема, когато в края на краищата се генерира една страница, която може да се редактира от всеки един администратор, да не кажа от секретарка по районните съдилища.

В анализа посочваме редица недостатъци, които според нас трябва да се заложат още на ниво задание.

- За колко време може да се създаде по-сигурна система?

- Може да се разработи такава система, тя не е трудна. Нито изисква големи средства, а ще задоволи общественото очакване. Според нас в рамките на 3-4 месеца такава система може да се разработи, да подлежи на контрол от много фактори едновременно, така щото в никой да не остава съмнение.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай