Иванов: Трябват 20 000 лв. за централизиран софтуер

Иванов: Трябват 20 000 лв. за централизиран софтуер | StandartNews.com

София. За централизиран софуер, който да се ползва временно, ще трябва сум от порядъка на 20 000 лв. Това заяви правосъдният министър пред журналисти и уточни, че поне до момента това са обявили ИТ експертите, които ползват съдебната система.

"Ако става дума за такава сума, моите заседателни, които не ползвам тук и ако колегите се откажат от бонусите, които се раздадоха в съвета, ще съберем тази сума", обясни той, цитиран от БГНЕС.

Предстои да бъде калкулирана точната сума, нужна за софтуера. "Като говорим да направим софтуер, който да действа докато се приложи проектът по ОПАК, защото каквото да се прави по него ще отнеме доста време и не можем да оставим системата в това състояние на разграден двор, в което е в момента", каза още Иванов.

Опцията да поставя на МС въпроса за разработка на такъв софтуер остава на масата, тъй като ние трябва да се осигурим, че в максимално кратък срок проблемът с тази система ще бъде разрешен и що покажем, че всички дела ни интересуват, посочи още той.

Иванов съобщи още, че е получил писмо от ректора на Техническия университет, който го информира, че неговите студенти предлагат помощ и знаят какво може да се направи по въпроса със софтуера. Те изтъкват, че не е редно ВСС да си възложи нещо. "Това включва независима проверка и анализа на първичния код, това е сорс кода, за който от седмица настоявам да бъде предоставен на експертите и да бъдат анализиран, обясни Иванов. Еекспертите са го поискали и не е бил предоставен, което е голям проблем, тъй като не може да се разбере дали в софтуера не е имало скрити функционалности, изтъкна още той.
"Решението за незабавно стартиране на процедурата с нова обществена поръчка без да е анализиран доклада на проверката, която самите те поставиха е страшно притеснително и продължава да ме кара да мисля за необходимостта някой друг да разработи този софтуер. Начинът, по който се подхожда, самият факт, че те отново смятат сами да си го възложат, няма външно участие, помощ или контрол върху процеса на разработване на задание и самото провеждане на разработката също продължава да ме смущава, че ние имаме същите хора по същия начин, след като години наред отричаха наличието на проблем сега ще правят нов софтуер. Това не изглежда добре", заяви правосъдният министър.

Докато не се уверим, че има ясно поставяне на проблемите, след това процес на разработване на заданието, което включва външни специалисти и гарантира външен контрол и съобразяване това да се свърши всичко това в кратък срок, и съобразяване проектът по ОПАК да не бъде делейриран, всичко това трябва да бъде обсъдено това, коментира той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай