Запор за палатите на Бисеров (ОБЗОР)

Запор за палатите на Бисеров (ОБЗОР) | StandartNews.com

Софийски градски съд запорира имущество за над 1,5 млн. лв. на един от политиците - символ на прехода, Христо Бисеров. Той е обвинен за укриване на данъци в особено големи размери.

Слагат ръка върху близо 700 000 лв., които политикът превел от Швейцария в Македония

Ексдепутатът не може да се разпорежда с имущество за 1,5 млн.

Имущество за 1 555 883 лв. на бившия депутат от ДПС Христо Бисеров и доведения му син Ивайло Главинков е запорирано от Софийски градски съд. Решението на съдиите е по искане на Комисията за отнемане на незаконно придобито имущество (КОНПИ), информираха вчера от институцията.

Запорът е вследствие на започналото през ноември 2013 г. разследване срещу двамата за данъчни престъпления и пране на пари. В хода на разследването българската прокуратура е получила информация за движението на банкови сметки от 7 държави, включително Швейцария и Македония.

Проверката на експертите от КОНПИ е установила несъответствие в доходите и имуществото на двамата. При Главинков те са на стойност 1 387 000 лева, казаха от комисията.

Съдът запорира имущество на Христо Бисеров за общо 1 262 483 лв. То включва къща в центъра на София на ул. "Хан Омуртаг" 12 от 192 кв. м, двуврат джип RAV4, както и общо 9 банкови сметки. В иска са описани и сумите, които съпругата му Мария Бисерова е дала назаем на сина си Ивайло Главинков. А също така и пари от прехвърлянето на акции от търговски дружества от Мария Бисерова, от продажба на автомобил и сумите, които двамата съпрузи са внесли по две сметки и лихвите по тях.

Запорираното имущество на Ивайло Главинков е на обща стойност 293 400 лв. То включва апартамент в София и вилна сграда в комплекса "Голф клуб Ибър" в землището на гр. Долна баня. Освен имотите са поставени под запор дялове в 5 търговски дружества, както и общо 9 банкови сметки.

В иска на КОНПИ се претендират още левовата равностойност на акции и дялове, суми от продажбата на дялове и имущество, средства, които Главинков е внесъл за дейността на две търговски дружества, и касовата наличност в едно дружество. Искат се и средства, които Ивайло Главинков е давал назаем и връщал на физически и юридически лица.
Комисията сложи ръка и върху близо 700 000 лв. - равностойността на 314 529 долара, и 117 192 евро, които Христо Бисеров е превел от швейцарските си сметки в сметка в Македония на Ивайло Главинков. Това е станало с 3 превода, които Бисеров не е обявил пред БНБ и не е декларирал пред регистъра на ДАНС.

Именно заради тези съмнителни преводи срещу двамата започна наказателно преследване. Разследването пък бе повод комисията за отнемане да започне проверка на имотното състояние на двамата и да поиска запор от съда.
Наложеният запор не позволява на Христо Бисеров и Ивайло Главинков да се разпореждат с имуществото и да го продават.

Според декларацията от 2012 г. пред Сметната палата Бисеров държи в банка едва 3661 лв. и 21 330 евро. Освен тези суми ексдепутатът има джип стар двуврат RAV4 на поне 12 години.

Според декларацията на депутата той е получил през годината 26 403 лв. от наеми. Бисеров живее в прочутата си къща заедно със съпругата, тийнейджъра Дамян; доведения си син Ивайло и тъща си, която е пенсионирана учителка. Тъстът Иван Добрев е бил също учител по история. Той е един от най-добрите специалисти по латински, турски и арабски.
Бисеров се жени за съпругата си Мария през 1988 г. Самият политик е бил ученик на баща й. Малкият им син Дамян е ученик, а доведеният Ивайло Главинков завършва английска гимназия в Хасково и право в Лондон като степендиант - има бакалавърска степен.

Вилата за голф дошла след странна заменка

Планинските гънки на Рила крият вила бижу на фамилията Бисерови. Тя е в модерния комплекс "Голф клуб Ибър" край Долна баня.

Имотът се състои от общо 60 подобни вили и е собственост на Кирил Недев и Илия Лазаров, приятели на Бисеров.
Синът на ексдепутата Ивайло Главинков купува вилата със странна сделка, твърдят техни близки. Първо Ивайло взима 25 дка земя шеста и седма категория и в землището на Долна баня. Продавач на парцелите е Елена Рашкова, която е счетоводител на "Голф клуб Ибър" и управител на свързани с Кирил Недев и Илия Лазаров дружества.

По-късно, септември 2008 г., тези 25 дка ниви са заменени за вила в комплекс "Голф клуб Ибър". Главинков има още имоти в идеалния център на София, сочи справка в имотния регистър. През 2004 г. Главинков купува жилище на столичната улица "Велико Търново", където апартаментите са най-скъпи в цяла София. По-късно имотът е ипотекиран. Две седмици след ипотеката Главинков инвестира в друг апартамент, който е платен кеш. Жилището от 90 кв. м и е на ул. "Мизия", пряка на "Иван Асен II" в центъра на София. Символ на просперитета на Христо Бисеров стана привлекателна двуетажна къща в центъра на София с гараж. Дворното място е от 192 кв. м. Имотът е закупен през юли 1997 г. на името на Ивайло Бисеров.

През февруари 1999 г. фамилията разпределя собствеността на къщата на три равни дяла - по 1/3 идеална част на Бисеров, съпругата Мария и на Ивайло. Според оценка на фирмата "Явлена" пазарната стойност на имота е $173 793.

Съпругата му държи 4 депозита в банки

Съпругата на Христо Бисеров - Мария, е стопанката на симпатичната къща на ул. "Хан Омуртаг" 12. Тя държи 4 депозита в банки, сочи декларацията на ексдепутата от 2012 г. Те са в евро и са на обща равностойност 30 919 лв.
Мария по образование е строителен инженер. От дълги години работи като експерт в столичната община. През 1999 г. тя е декларирала заплати в размер на 3971,83 лв. и доходи по граждански договори в размер на 1086,72 лв. На практика това означава, че Мария е работела за месечна заплата от 350 лв. Но през 2012 г. съпругата на Бисеров е записала, че е взела заем от сина си Ивайло Главинков в размер на 184 000 евро.

Кара стар джип "Тойота"

Личният автомобил на Христо Бисеров е стар двуврат бензинов джип Тойота RAV4 отпреди 12 години. Така е записал той в имотната си декларация пред Сметната палата през 2012 г. Политикът, който е постоянно в Народното събрание от средата на 90-те години обаче, рядко слиза от служебните коли.

Делото му тръгва до 2 месеца

Ще застане пред Темида за укриване на 25 бона данъци

Делото срещу Христо Бисеров за укриване на данъци ще започне до два месеца. Точна дата обаче още няма. Бившият депутат от СДС и ДПС отиде на съд, след като на 9 април Софийската градска прокуратура внесе обвинителния акт срещу него. Според документа Бисеров ще отговаря за укриване на данъци в особено големи размери - 25 000 лв. Обвинение срещу доведения му син Ивайло Главинков пък все още липсва. Материалите срещу него обаче са отделени в друго досъдебно производство, което не е приключило.

На двамата бе наложена парична гаранция и забрана да напускат страната. Разследването срещу Бисеров започна през ноември 2013 г. заради 3 съмнителни превода на общо 314 529 щатски долара и 117 192 евро. Прокуратурата обвини Бисеров и Главинков в пране на пари, финансови и данъчни престъпления. През 2012 г. Бисеров подал в писмена декларация пред Сметната палата, в която е скрил наличието на сметки в банка в Швейцария, както и трите парични превода към сметки на Главинков в Македония, за което е знаел или предполагал, че е придобито чрез престъпление, твърдят от прокуратурата.

Синът Главинков върти фотоволтаиците

40-годишният доведен син на Христо Бисеров Ивайло Главинков се включва в бизнеса с фотоволтаици през 2008 г. Дружествата му управляват слънчеви панели в района на Земен.
Ивайло притежава дялове в осем търговски дружества. В четири от тях той е съдружник с биологичния син на Бисеров - 26-годишния Дамян.

Главинков е вкаран в бизнеса от експерта Владимир Аличков. Двамата стават съдружници в соларните панели и регистрират общо 8 фирми, като успяват да изтеглят заеми за близо 10 млн. евро от Българската банка за развитие. Отделно взимат кредити от "Търговска банка Д" и от регистрираното в Пловдив дружество "Плама инвестмънт". Чрез фирмата "Марвик - Лисово" Главинков участва в проект за фотоволтаична централа край свиленградското село Лисово. Друга негова фирма "Тракия енерджи" планира да строи централа край Хасково. "Солар вижън" e третото дружество с проекти за централи в Добрич и Ямбол.

Действащите проекти на Главинков и Аличков са край Земен, в землището на село Елов дол. Фирмата "Солари Елов дол" експлоатира фотоволтаичната централа "Елов дол 4". Чрез друго свое дружество "Гечев Соларс" Главинков управлява централата "Елов дол 3". Двата фотоволтаика работят от 27 юни миналата година. Третата работеща централа е "Елов дол 1", която се стопанисва от дружеството "Гип", собственост на "Солар вижън" и "Тракия енерджи".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай