Йотова: България има нужда от силен държавен глава

Йотова: България има нужда от силен държавен глава | StandartNews.com

Цецка Цачева не може да бъде сериозен претендент за президентството. Това обяви на среща с граждани кандидатът за вицепрезидент издигнат от Инициативен комитет и подкрепен от БСП Илияна Йотова в град Елин Пелин и Костенец.

"За два мандата Цачева срина рейтинга на парламента до пет процента одобрение", обясни Йотова. И бе категорична, че е много цинично обявената за „майка на нацията" да спира социално значимите законопроекти в парламента, включително и на БСП. По думите ѝ Цачева ще слуша какво ще ѝ нарежда Бойко Борисов, също както го прави г-жа Румяна Бъчварова в МВР. „Цачева ще бъде послушко, секретарка на сегашния премиер", изтъкна още Йотова, съобщиха от пресцентъра на БСП. 

Според нея България има нужда от силен държавен глава. „А не като Росен Плевнелиев. Неговият мандат не е просто провал, а провал на политическа партия ГЕРБ", каза тя. Според нея Плевнелиев е изпразнил от съдържание президентската институция. За кандидатпрезидентската двойка Радев-Йотова ключовата тема ще е сигурност- не само във вътрешен, но и във външен план. „50% от хората живеят под прага на бедността, младите хора бягат в чужбина. Техните родители работят там при унизителни условия", обясни Илияна Йотова. Тя каза, че ген. Румен Радев е достоен български офицер с твърд характер и воля, който е способен да казва „не", а не да слуша началниците си." Това е утрешният главнокомандващ на България в един опасен свят", допълни кандидатът за вицепрезидент.

Една от първите задачи на ген. Радев и Илияна Йотова е да се търсят адекватни решения за укрепването на българската граница. „Центровете за бежанци са вече препълнени. 80% от настанените в тях нямат право да останат у нас. Затова с парите от Европа трябва да наемем чартъри и да ги върнем там, от където са дошли. Трябва и да се подпишат и реадмисионните споразумения, които ще ни дадат право да действаме", отбеляза Йотова. И разкритикува Бойко Борисов, който обещал на Европа да строи нови бежански центрове. „Така ще станем буферна зона за мигрантите, от които Европа се страхува", обясни кандидатът за вицепрезидент. Йотова поиска и незабавно сваляне на санкциите срещу Русия. „Докараха българските производители до фалит", категорична бе тя. И се обяви против падането на визите за турски граждани. „Защо Бойко Борисов иска те да паднат, каква е гаранцията за сигурността ни?", попита тя.

Според нея елемент на националната ни сигурност са образованието, здравеопазването и демографията. „Къде беше „майката на нацията" Цецка Цачева, когато отхвърли проектозакона за децата с увреждания? И защо пусна закона за образование, който не дава равен старт на нашите деца да се учат", запита още Йотова. По думите ѝ демографските проблеми вземат застрашителни размери. Тя цитира скорошно изследване на Световната банка, според което, ако не се вземат мерки, у нас след 25 години ще сме пет милиона. При това със сериозно променен етнически състав.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай