Външният министър: България не дължи обяснения пред трети страни

Външният министър: България не дължи обяснения пред трети страни | StandartNews.com

София. България не дължи обяснения за свои суверенни решения пред трети страни, е позицията на служебния министър на външните работи Даниел Митов по повод коментар на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин, че плановете на страната ни в Стратегия 2020 за обновяване на самолетите на военновъздушните сили са предателство към Русия.

"Коментарът на вицепремиера на Руската федерация Дмитрий Рогозин относно намеренията на българското правителство да замени остарелите руски бойни самолети е напълно неприемлив. България е суверенна държава, която взема самостоятелни решения, свързани със сигурността си. Те не подлежат на коментар от страна на висши представители на други държави", заяви българският външен министър.

"Намирам за крайно недостойни и квалификациите, отправени от г-н Рогозин към българския министър на отбраната. Независимо от избраната форма и средство на комуникация, те са в разрез с добрия тон и издават, за съжаление, липса на уважение към българските институции и държава", категоричен бе Даниел Митов.

"Що се отнася до имплицитните обвинения в нелоялност, то бих желал да припомня на техните автори, че Република България е член на ЕС и НАТО и не дължи обяснения за свои суверенни решения на трети страни. Българското правителство дължи лоялност само на своите граждани и на националните интереси на държавата си", заяви министърът.

"Отношенията между България и Русия имат дълга историческа традиция и ние продължаваме да подкрепяме развитието на сътрудничеството между двете страни на основата на равнопоставеност и взаимен интерес. Коментари, като този на г-н Рогозин, не допринасят за подобно развитие", завършва Даниел Митов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай