В. Симеонов: Споразумението за защита на децата от неблагоприятно съдържание ще бъде подписано

В. Симеонов: Споразумението за защита на децата от неблагоприятно съдържание ще бъде подписано  | StandartNews.com

Споразумението за защита на децата от неблагоприятно съдържание ще бъде подписано след приключване на работата на експертната група. Това каза вицепремиерът Валери Симеонов от трибуната на НС в отговор на въпрос от народния представител от „БСП за България" Теодора Халачева относно подписване на Споразумение за защита на децата от съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност от увреждане на тяхното физическо, психическо, нравствено и/или социално развитие.

„Не смятам, че само медиите са виновни за нарастващото насилие, ако бяха само те, здраве му кажи. За съжаление има промяна в цялата ценностна система на българския народ и в народопсихологията", коментира Симеонов. Той уточни, че съгласно разпоредбата на чл. 32 ал. 3 от Закона за радиото и телевизията, СЕМ и Държавната агенция за зарила на детето разработват критерии за оценка на съдържание, което е не неблагоприятно или създава опасност за увреждането на психическото, физическото, нравственото и социалното развитие на децата. Симеонов заяви, че СЕМ, доставчиците на медийни услуги и Агенцията за закрила на децата следва до 31 март всяка година да сключват споразумения за защита на децата от съдържание, което е неблагоприятно. Той поясни, че съдържанието на споразумението трябва да се публикува на интернет страниците на двете институции.

„Критериите за оценка на съдържание, което е неблагоприятно или създава опасност са приети с решение на СЕМ на 23 октомври 2011 г., след съгласуване с Агенцията. Споразумението е влязло в сила от 10 август 2012 г., след обжалване, ВАС е потвърдил законосъобразността на решението, съответно на критериите. След приемането им са подписани две последователни споразумения в години – 2012 и 2013 г. В края на 2016 г. е възобновен отново диалогът между Агенцията и СЕМ за обсъждане на добри практики. По отношение на постъпилия проект за изменение на критериите , приет от СЕМ на 14 май 2017 г., който предвижва редица промени, Агенцията е подкрепила единствено предложение за публикуване на проекта за публично обсъждане", коментира той.

Във връзка с промените за въвеждане на обозначение за предупредителни текстове и знаци в диференцирани часови пояси Агенцията отстоява позицията, че такова обозначение следва да бъде на екрана през цялото време на предаването, а не както е предвидено в предлаганите промени само в началото.

„Проведена е среща от страната на председателя на Държавната агенция за закрила на детето с новото ръководство на СЕМ. Взето решение за сформиране на експертна работна група, с представители на всички заинтересовани. Изразявам готовността си след приключване на работата на експертната работна група да се пристъпи към подписване на въпросното споразумение", добави той.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай