Скандал за МиГ-ове в парламента (ОБЗОР)

Скандал за МиГ-ове в парламента (ОБЗОР) | StandartNews.com

Патриотите с резерви срещу плановете за покупка на кораби за над 800 млн. лева

Същински скандал дали да купуваме нов самолет или да ремонтираме старите МиГ-ове се развихри в парламентарната комисия по отбрана днес. Независимият депутат Велизар Енчев настоя вместо да купуваме сега нов боен самолет да ремонтираме МиГ-овете, с които разполагаме. Ремонтът им щял да ни струва наполовина от сумата за нов боен самолет. От своя страна пък Патриотичният фронт обяви резерви към плановете на правителството да купи два патрулни модулни кораба за над 800 млн. лева. Красимир Каракачанов обяви, че може още сега да напише името на фирмата, която ще усвои основната част на парите, и да го сложи в плик, който да се отвори, след като стане сделката.

"Ако не купим фрегата, няма да можем да се защитим от терористично нападение. Ще ни е необходим и ако започнем да добиваме газ и нефт", аргументираха се от военното министерство. Корабът щял да бъде произведен в България. Христо Гаджев от ГЕРБ пък настоя бойната ни авиация да стане съвместима с тази на НАТО. От управляващите изтъкнаха, че никой няма да позволи осъвместяване на руска техника с НАТО-вските стандарти. Модернизация трябва да има, подкрепи ги началникът на отбраната Константин Попов. Военен пилот номер едно генерал Румен Радев изтъкна комплексността на избора на нов боен самолет. Той опроверга Велизар Енчев, подчертавайки, че няма да е по-евтино да си държим МиГ-овете, вместо да си купим нов самолет. Минимум 22 милиона лева трябва да се инвестират в модернизация на руските МиГ, за да продължи тяхната експлоатация. Атанас Зафиров се съмнява, че държавата има финансов ресурс за обновяване на авиацията и ВМС. Той дори се обзаложи, че нямало да купим нова техника, а втора ръка.

Социалистът Румен Гечев бе втрещен от финансовите параметри. Той и колегите му от военната комисия поискаха да стане ясно нови или стари самолети ще купуваме. "Все купуваме стара техника. Сега ще купуваме щайги оттук и там", ядосано заяви Гечев, като поиска задължително в сделката да присъства и офсет. Военният министър Николай Ненчев подчерта, че тепърва щяло да се реши дали ще купим нов самолет или втора употреба. Народните представители дори го удариха на поезия и сравняваха самолетите с руски и американски класици в прозата. МиГ-овете бяха сравнени с Гогол и Горки, а щатските изтребители - със Стайнбек.

В крайна сметка депутатите от военната и бюджетната парламентарни комисия одобрихавоенни разходи от 2,3 млрд. лв. за закупуването на нов боен самолет за авиацията ни и фрегати за флота. Депутатите от комисията по отбрана гласуваха с 11 гласа "за" и един "въздържал се", а тези от бюджетната подкрепиха военната модернизация само с трима "въздържали се". С предложените параметри можем да си купим само нов "Грипен" или Ф16 или Юрофайтър на старо, стана ясно по време на заседанието на бюджетната комисия. Първите доставки щели да дойдат през 2019.Финансовият министър Владислав Горанов изтъкна, че това е възможното, което "можем да преглътнем".

Варненска фирма ще строи бойни кораби

"МТГ Делфин" подписа споразумения с компании от Холандия, Италия и Германия

Най-съвременни въоръжени системи от реномирани световни производители ще бъдат разполагани на борда на проектирани и построени в България бойни кораби. Това става факт със споразуменията за сътрудничество, сключени между варненския корабостроителен завод "МТГ Делфин" и три водещи европейски фирми - "Талес" (Холандия), "Леонардо/Финмеханика" (Италия) и "ДИЛ Дифенс" (Германия), които бяха подписани на отбранителното изложение "Хемус 2016" в Пловдив.

Споразуменията ще позволят построяването у нас на съвременни корвети с разширени бойни способности и възможности да изпълняват широк кръг от мисии на НАТО. Това ще доведе до намаляване на разходите за придобиване и поддръжка на корветите през целия жизнен цикъл. През следващите 20 години на света ще са необходими над 400 кораба от този клас. Подписаните споразумения са стратегическа стъпка към възможността България успешно да предлага конкурентен продукт на външния пазар. Съседни държави вече са проявили голям интерес към проекта.

Изпълнението на подобен проект в България ще даде възможност за устойчиво развитие на индустрията, създаване на нови работни места, за работа с високотехнологични и с висока добавена стойност продукти, заяви Светлин Стоянов, изпълнителен директор на "МТГ Делфин".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай