С чаши и прегръдки депутатите почнаха работа (ОБЗОР)

С чаши и прегръдки депутатите почнаха работа (ОБЗОР) | StandartNews.com

Напук на очакванията първият работен ден на депутатите днес премина спокойно. Те пренебрегнаха политическите различия и заложиха на разкази за това къде са прекарали лятото. С нова къса прическа блесна съпредседателят на ПФ Валери Симеонов, а дамите заложиха на ефектни цветни тоалети. Хумористична нотка в делника им внесе депутатът от Патриотичния фронт Емил Димитров-Ревизоро. Под напора на емоциите от предстоящата битка наесен още в първите минути на заседанието той поднесе екзотични подаръци на основните парламентарни групи. Така Корнелия Нинова се сдоби с чаша със своя лик и знаковата си реплика към Бойко Борисов "Излезте навън да се разберем като мъже". Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов пък бе дарен с чаша с образа на партийния си ръководител Борисов. Според Ревизоро такива са очакванията на избирателите. Продуктите му излезли евтино - по 5-6 лева. По-скъпо стрували чашите с кандидатите от неговата формация Красимир Каракачанов и Явор Нотев - по 10 лева парчето. Цените го вдъхновиха да прогнозира добър резултат за отбора на своите. АБВ получиха шалче с изображение на Георги Първанов като кандидат за президент на БСП през 2001 г. Заради акцията си обаче депутатът отнесе мъмрене от парламентарната шефка Цецка Цачева, защото пречел на социалистите да чуят какво се говори от трибуната. Още в първите минути на заседанието депутатите отхвърлиха искането на БСП за изслушване на премиера за резултатите от визитите му в Истанбул и Берлин. Днес пък ще работят при закрити врата. Причината - годишните доклади за дейността на ДАНС, Комисията по сигурността на информацията, военното разузнаване и за състоянието на националната сигурност съдържат класифицирана информация.

Цветанов поиска позитивна кампания без "черен пиар"

"На фона на тревожната международна обстановка и регионалната нестабилност опозиционни и партньорски партии се надпреварват да трупат политически актив, като критикуват управлението на ГЕРБ, опитвайки се да отслабят правителството". Това обяви председателят на ПГ на партията Цветан Цветанов от парламентарната трибуна. Той не спести критики към колегите си в Народното събрание. Сигурността на границите и българските граждани, финансовата стабилност, енергийната диверсификация, укрепването на въоръжените сили и съдебната реформа ще са в центъра на усилията на ГЕРБ. "Отстъпките в името на националния интерес е признак на зрялост", посочи Цветанов. И си пожела за бъдещия президент на България партиите да мислят не като за политическо лице, а като за перспективен и добър държавник. Той призова за позитивен тон на кампанията без "черен пиар".

БСП предложи общ фронт срещу фалшификациите на президентския вот

Лидерът на БСП Корнелия Нинова предложи общ фронт срещу фалшификациите и купения вот на президентските избори, на който "управляващите били царе". При откриването на новия политически сезон тя призова партиите да започнат дебат за ролята на президентската институция и незабавно да излязат с оценка за мандата на настоящия държавен глава Росен Плевнелиев, напомняйки, че само БСП е дала такава - за пълен провал. БСП ще предложи алтернативен план за управление и развитие на България, съобщи още соцлидерът. Програмата ще бъде раздадена днес на депутатите. В нея е залегнало разбирането, че без производство и икономика няма бъдеще за страната. Предвижда се защита на държавната и общинска собственост, стимулиране на родното производство, преразглеждане на концесионните договори в посока увеличаване на таксите.
"ГЕРБ е статуквото, БСП е промяната", обобщи Нинова.
Междувременно днес кандидатът на червените за президент ген. Румен Радев призна, че поканата на БСП, дошла от Корнелия Нинова, първоначално го е шокирала, а истинската причина да приеме била некоректно изказване на премиера Борисов за причините за неговата оставка като шеф на ВВС. Радев призна още, че твърденията, че има любовница, са неверни - на снимките с такова внушение бил със съпругата си Десислава.

ДПС прогнозира предсрочни парламентарни избори

ДПС поиска предсрочни парламентарни избори след президентските. "Според нас стабилно политическо мнозинство в рамките на този парламент не може да бъде постигнато и по тази причина първостепенна политическа цел е да има предсрочни парламентарни избори след президентските. Разглеждаме ги като начало на ново управление, като част от процеса по преформатиране на политическата конфигурация и стабилизиране на институциите в България, постигане на истинска политическа стабилност, каквато сега няма", каза от парламентарната трибуна председателят на ДПС Мустафа Карадайъ.
"Единство и стабилност са целите ни и ние внимателно ще преценим кандидатите за президент, за да помогнем за избора на този, който изповядва тези ценности", допълни той. Според него това означава, че партиите трябва да заложат на надпартийни кандидати, за да може да бъде избран президент на всички българи.
Карадайъ изтъкна още, че България трябва да се възползва от историческия си шанс да играе проактивна роля в реформирането на ЕС.
"Ако кризата е предпоставка за развитие на нетолерантността , то ние сме призвани, ако е нужно да наложим толерантността и заедността, за да се извадим от кризата", каза той.

БДЦ поиска повече пари за реформи

За повече пари в сектор сигурност в следващия бюджет, реформи в икономиката и балансирана външна политика ще настояват депутатите от БДЦ в предстоящата сесия на НС. В декларация на партията се казва, че те ще настояват правителството да е активно в изготвянето и съгласуването на нова обща европейска позиция по въпросите на миграцията и тероризма и за укрепване на ЕС.
"Ще направим всичко по силите ни за отстояването на българските национални интереси. Време е да бъдем не леви и десни, не сини и червени, а българи, за да опазим държавата си от бурите, които вилнеят около нас", декларира съпредседателят на ПГ на БДЦ и Народен съюз Румен Йончев.
Мариана Тодорова от АБВ пък обяви, че партията й държи да бъде променен моделът на президентската институция. "На България е необходим независим и силен държавен глава, който да отстоява националния интерес и да бъде коректив", изтъкна Тодорова. Ще бъдем конструктивна, а не самоцелна опозиция, декларира тя.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай