Реформаторите скарани преди първия звънец

Реформаторите скарани преди първия звънец | StandartNews.com

Кунева цепи блока, обяви Гроздан Караджов

Със скандал влязоха в парламента депутатите от Реформаторският Блок. Малко преди да удари първия звънец на 43-тото Народно събрание, десните намериха нов повод да се сдърпат. Този път фитилът бе номинацията за зам.-шеф на НС. Две кандидатури обсъждаше Блокът в неделя - на председателя на БЗНС Николай Ненчев и на шефа на БНД Борислав Великов. Изненадващо обаче в понеделник по обяд групата на реформаторите излъчи за поста депутата от Велико Търново Иван Иванов - от гражданската квота на Блока. Причината отново бе неразбирателството между двете основни партии - на Радан Кънев и на Меглена Кунева. ДСБ обвинили Движение "България на гражданите", че иска да наложи свой човек - Великов.

Упорството на Меглена Кунева да се избере Борислав Великов беше на път да разцепи парламентарната ни група, скочи в кулоарите Гроздан Караджов. Той също е от гражданската квота, но в Блока казват, че е приближен на тъмносините. Според него, за да се запази целостта на групата, Радан Кънев се принудил да отстъпи от кандидатурата на Ненчев, която ДСБ подкрепяла. Като компромис в последния момент реформаторите избрали с 21 гласа "за" за заместник председател на НС Иван Иванов. Това беше компромис, но подобно поведение не може да се толерира и повече няма да мълча, коментира Караджов. Според него, това не е първият случай, в който Кунева проявявала подобна твърдост. Така е, откакто минаха изборите за европарламент, заради нея Радан Кънев си оттегли кандидатура за председател на Блока, заяви Караджов. От ДБГ отказаха да коментират думите му и вчерашната случка. Въпреки поредната кавга реформаторите не показаха в зала, че между тях прехвърчат искри. Нещо повече - те единствени получиха бонус от председателстващия заседанието Стефан Данаилов. Ламбо им даде две лидерски изказвания не по 4, а по 5 минути.

Нови избори ще задълбочат кризата

Меглена Кунева, съпредседател на РБ

Реформаторският блок осъзнава, че България е в политическа и икономическа криза, която би се задълбочила от нови избори и поредното нестабилно правителство. Затова призоваваме политическите сили да си дадат сметка, че правителство на малцинството би било третото правителство, което няма да изкара мандaта си. За нас е въпрос на смелост политическите фигури от парламентарно представените партии да се ангажират категорично с управлението, без да дезертират.

Да намерим компромис

Радан Кънев, съпредседател на РБ

Трябва да търсим нужния компромис за реформи и да съставим правителство според волята на народа. Избирателите се произнесоха за трудно дясно правителство, срещу което да стои трудна лява опозиция. Реформаторският блок ще направи всеки компромис, освен с нашия възглед за най-важен обществен интерес - смело начало на правосъдната, административната реформа и удар по корупцията в обществените поръчки и еврофондовете.

Блокът иска министър на чиновниците

Да се създаде специално министерство на администрацията искат реформаторите. Неговата цел ще е да извърши реформа в сектора. Другите ресори, към които те имат интерес, са съдебното ведомство, външното, земеделието, отбраната и здравеопазването. За правосъдието се споменава името на Божидар Лукарски, за дипломат номер 1 - Меглена Кунева, за здравеопазването - Петър Москов. Официално и тримата отричат. Радан Кънев пък заяви, че няма да става министър

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай