Плевнелиев обсъди с Яценюк единството на Украйна

Плевнелиев обсъди с Яценюк единството на Украйна | StandartNews.com

Ню Йорк. „България винаги е отстоявала принципната позиция за зачитане на единството, териториалната цялост и суверенитета на Украйна. Ние никога няма да признаем окупацията и анексирането на Крим, заяви президентът Росен Плевнелиев след като разговаря с министър-председателя на Украйна Арсений Яценюк, предадоха от държавната пресслужба.

Той, че България и Украйна споделят обща оценка за кризисната ситуация в Източна Украйна и за променената среда на сигурност в Черноморския регион. По думите на Росен Плевнелиев анексирането на Крим променя баланса в Черно море и налага още по-тясно сътрудничество между останалите черноморски държави.

„Надявам се мирният план на президента Порошенко да се реализира и че Русия ще работи за деескалация на напрежението", подчерта още президентът.

Украйна не трябва да се превръща в поредния замразен конфликт, подчерта президентът и призова за активни действия на ЕС в подкрепа на европейската перспектива за страната. България е сред държавите, ратифицирали първи Споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. „Това е категоричен жест и доказателство за активната позиция, която страната ни има за демократичните промени в Украйна", подчерта президентът.

По думите му българското малцинство в Украйна е добре интегрирано и очаква добро отношение и подкрепа от украинските власти. „Получихме уверение, че с приемането на новия закон за националните малцинства ще бъдат гарантирани техните права и езиковото многообразие в страната", отбеляза държавният глава по време на срещата си с украинския премиер.

В отговор на въпрос президентът посочи, че сигурността на отделните нации може да бъде гарантирана само с колективни усилия и припомни приноса на САЩ, Великобритания, Израел, Австралия и на други държави за разкриването на извършителите на атентата в Сарафово.

„След атентата в Сарафово ние научихме, че никой не е застрахован срещу терористични атаки", посочи държавният глава и припомни, че Съветът за сигурност е приел единодушно, подкрепената от 104 държави резолюция срещу медународните терористични бойци. „В рамките на своите възможности, без да изпраща войници, България ще бъде достоен член на световната коалиция за борба с тероризма. Ще осигурим политическа и материална подкрепа в рамките на колективните действия на международната общност", отбеляза още президентът Росен Плевнелиев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай