НС реши да не затваря границите за бежанците

Сидеров: Това не са бежанци, а филтрирани терористи

НС реши да не затваря границите за бежанците | StandartNews.com

София. Парлементът отхвърли Проекта за решение за недопускане на имигранти от Близкия Изток и Северна Африка, включително и бежанци от Сирийската арабска република на територията на Република България.

„За" проекта гласуваха 18 народни представители, „против" – 165, като четирима депутати от ПГ на Коалиция за България се въздържаха.

"Службите да си вършат работата, защото не може децата да страдат, защото някой някъде не си е свършил работата, а получава заплата за това", заяви председателят на Народното събрание Михаил Миков по време на дебатите.

"Много е лесно е да спазваш Конвенция за бежанците, когато в България няма бежанци. Много е лесно да назначаваш председател на Агенция за бежанците, когато няма бежанци. Много е трудно обаче тази система да си върши работата за това, за което е назначена. Много е хубаво да има служби – ДАНС, НСО, НРС, когато няма предизвикателства за сигурността. Когато има предизвикателства, казваме – има проблем. В никакъв случай не бива да стигаме до това решение, което води до денонсиране на една конвенция, която почива на Хартата за човешките права", заяви Миков.

"Нелегални бежанци могат да проникват през всички граници. България има задача да охранява 1300-километрова граница на ЕС. Питам народните представители, ако затворим границите и утре на Черноморската граница се случи нещо такова, каквото се случи на италианската граница. Сега всичките ги направили граждани посмъртно, моля ви се, за да измият срама", заяви Миков.

"Ако отхвърлите нашето решение, това ще покаже, че нямате пробългаска национална позиция," каза председателят на Атака Волен Сидеров.

"Българското население е притеснено. Фактите са тревожни. Хората не искат тази вълна, която погрешно се нарича бежанска. Това не са бежанци, а филтрирани терористи", добави Сидеров.

Той се обърна към заместник-председателя на ГЕРБ Цветан Цветанов с думите: „Вашата болка е, че сте на една и съща позиция с ДПС. БСП не желаят да се изкажат. Оформя се идеологическа тройна коалиция, г-н Цветанов. Стана ясно кой на каква позиция е. Ние нямаме проблем с нашата идентичност. Нашата позиция съвпада с тази на българите. Ако искате, направете референдум по темата".

Заместник-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов каза: „Нашата принципна позиция е за силна и обединена Европа и България да бъде част от ЕС. Това може да гарантира и нашата национална сигурност. Когато има решения, които са в интерес на България, на българските граждани и на Европа, винаги ще ги подкрепяме. България ще подкрепи тези политики, които съответстват на евроатлантическата политика".

Цветанов обясни, че от групата са подкрепили обсъждането на проекторешението, за да може да има дебат и да се види позицията на всяка една партия, но са категорични против него.

"Границата е надеждно охранявана. Имаме изградени 58 км по границата с интегрирана система и предварително има информация за българските граждани за потока от бежанци", посочи Цветанов. „Нека не изпадаме в популизъм, който е угоден. В страната има реални проблеми. ГЕРБ винаги ще подкрепя всяка политика, която е разумна за решаване на тази криза", посочи той.

"Това гласуване ще бъде още едно доказателство, че днешното правителство се крепи на Атака. Имате партньор, който е против ЕС и европейските ценности, а ГЕРБ винаги ще подкрепя европейската политика. ГЕРБ ще отхвърли подобно решение. Това ще е принципна позиция за национално отговорната политика на ГЕРБ и евроатлантическите ценности", каза още Цветанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай