Министерско нашествие на Дунав мост 2

Бившите, работили за моста, не бяха споменати на церемонията по откриването му

Министерско нашествие на Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. Нашествие на бивши министри, работили за построяването на моста между Видин и Калафат, беше забелязано на церемонията за неговото откриване. Имената им обаче не бяха споменати от официалните говорители и само някои от участниците в тържеството можаха да ги разпознаят.

Пръв на моста пристигна Муравей Радев, финансов министър в правителството на Иван Костов. През юли 2000-та година той подписва първото споразумение за изграждане на съоръжението с координатора на Пакта за стабилност Бодо Хомбах.

"Стандарт" забеляза и министъра на транспорта от правителството на Иван Костов Антоний Славински. С неговото име се свързва създаването на 13 юни 2001 година във Видин на смесения българо- румънски комитет, който ще движи всички въпроси, свързани с построяването на моста.

Между хората доволно се разхождаше и Николай Василев, който от юли 2003 година бе вицепремиер и министър на транспорта и съобщенията в правителството на Симеон Сакскобургготски. Той пръв отиде на пустото място на Дунав при км 796, което вече беше избрано за големия мост. Доволен от своя принос за пътната връзка бе и Петър Мутафчиев, министър на транспорта и съобщенията в правителството на Сергей Станишев. На него му се наложи да прекоси реката с ферибота, за да се срещне със своя колега в румънския град Калафат по възникнали проблеми около строежа на съоръжението. Противно на мълвата, че никой от ГЕРБ няма да присъства на ритуала по откриването, на място се оказа първият транспортен министър в правителството на Бойко Борисов Александър Цветков.

На сегашния транспортен министър Данаил Папазов обаче се падна неочакваната роля на водещ на голямото тържество. Тя бе започната от младата актриса Ирина Флорова, но заради прилошаване в движение бе поета от новия министър. Тъй като г-н Папазов още не е много популярно лице, мнозина го взеха за професионален водещ. Справи се блестящо, не се запъна никъде в очевидно непознатия му текст, към който почти не поглеждаше, коментираха присъстващи.

Церемонията за откриването уважи и бившият кмет на Видин д-р Иван Ценов. През 1999 година, когато спечели първия си мандат на общински управник № 1, той написа на предизборния си плакат: "Тук ще има мост!" Тогава всичко е било само идея и намерение, сега докторът бе щастлив да види сбъднато своето пророчество. Наследникът му Румен Видов от ГЕРБ не дойде на тържеството, а сред официалните лица до министъра на регионалното развитие Даниела Терзиева и премиера Пламен Орешарски беше отредено място на сегашния видински кмет – Герго Гергов.

Никой не научи и имената на двете деца, които държаха двете ленти с цветовете на националните флагове на България и Румъния за откриването на моста. Това се оказаха Дека Матилде Фабиана от Калафат и Виолин Митев от Видин. Имената на двамата работници, които прерязаха лентата, останаха неизвестни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай