Командват от Варна корабите на НАТО

Командват от Варна корабите на НАТО | StandartNews.com

Новото звено ще се изгради в Свързочния полк на Галата

Край Варна ще бъде изграден център за командване и управление на кораби на НАТО. Това стана ясно от обявена вчера от Министерство на отбраната обществена поръчка. Тя е за консултантска услуга съгласно Закона за устройство на територията за проект "Реализиране на основни BRASS способности за южния регион България". Със съкращението BRASS в НАТО се обозначава комуникацията между военните кораби и брега. Командният център ще се изгради със средства по Програмата на НАТО за инвестиции в сигурността (NSIP), като стойността му за момента не е обявена. В условията на обществената поръчка пише, че новото звено за контрол ще се намира на територията на поделения 26800, което е част от Свързочния полк в Галата. Тази войскова част е известна като свръхтаен радиопредавателен център и е разположена на пътя между квартал "Аспарухово" и вилна зона "Боровец" на Варна.

Изграждането на командния център за кораби на НАТО ще се извърши на два етапа, като първо ще се ремонтират наличните сгради и при нужда ще е изградят нови, а при втория предстои изграждане на антени и монтиране на системи за управление на военноморски съдове.

Това е втори по-сериозен проект на НАТО, за който става ясно, че ще се реализира в България тази година. Първият бе на координационен център в София. Той ще се занимава с планирането и координирането на ученията на българска територия и няма да има командни, и управленски функции. Както е известно, на срещата на върха на НАТО в Уелс през есента бе приет план "План за готовност за действие", чиято цел е да защитава страните в Източна Европа, които се присъединиха към алианса през последните 15 години. Той включва модернизиране на армиите, разместване на техника и запаси, постоянни въздушни патрули и редовно провеждане на учения на тяхна територия. В началото на този месец министрите от страните членки на НАТО пък решиха @Алиансът да засили присъствието си в Източна Европа чрез създаването на мрежа от малки командни центрове, които биха могли да разширят защитата на региона в случай на заплаха от Русия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай