Каним Ватикана да кандидатстваме за ЮНЕСКО с евангелие

Каним Ватикана да кандидатстваме за ЮНЕСКО с евангелие | StandartNews.com

Едно от най-красивите старобългарски евангелия - Асеманиевото, може скоро да стане част от наследството пазено от ЮНЕСКО. Това стана ясно след аудиенцията на премиера Бойко Борисов и водената от него делегация във Ватикана днес.

"Искаме Ватикана да ни позволи да участваме с Асеманиевото евангелие в ЮНЕСКО. Папа Франциск обеща да проучи въпроса", заяви премиерът. Той обаче уточни, че преди време е имало отказ за такава процедура. "И сега ми обясниха защо. Защото след това всички ще искат с Ватикана заедно да участват", обясни министър председателят. Той обаче изрази надежда догодина по това време да има ясен отговор дали това е възможно да се случи.

Асеманиево изборно евангелие старобългарски ръкопис, написан на глаголица. Предполага се, че датира от втората половина на 10 или от 11 век. Евангелието е намерено в Йерусалим от ориенталиста Йосиф Симон Асемани. През 1736 година той го предава на Ватикана, в чиято библиотека то се пази сега под сигнатура Vat. Slav. 3. Наречено е „Асеманиево" в негова чест. Сред светците, чиято дата на поменуване е отбелязана, са Кирил, Методий и Климент Охридски. Ръкописът включва и многобройни бележки на кирилица.

Асеманиевото евангелие се отличава сред другите глаголически ръкописи с по-богатата си художествена украса. Основният ѝ елемент са преплетените ленти, образуващи кръгове и други геометрични мотиви.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай