Папа Франциск благослови Борисов

Папа Франциск благослови Борисов | StandartNews.com

Папа Франциск благослови премиерът Бойко Борисов, който бе приет от Негово Светейшество на аудиенция в апостолическия дворец "Библиотечна зала".

В края на срещата на българската делегация с главата на Римокатолическата църква, папа Франциск благослови българския премиер и бе направена обща снимка. Срещата продължи повече от половин час, като Борисов представи пред папата членовете на цялата делегация.

Борисов поднесе подарък на папа Франциск – изкусна дарохранителница с камък от гроба на Свети Иван Рилски.

Премиерът се срещна и с Държавния секретар на Ватикана Негово Високопреосвещенство кардинал Пиетро Паролин. Като подарък от премиера кардиналът получи изработени по поръчка два напрестолни свещника, които се поставят на олтара по време на служба.

Министър-председателят и водена от него делегация са на официално посещение в Държавата Ватикана и Италианската република по повод 24 май - Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост.

"Днес, водената от мен официална делегация, беше приета от папа Франциск по повод Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. Аудиенцията е традиционна и с нея се отбелязва ролята на България за съхраняване и развитие на делото на Кирил и Методий, обявени от Светия престол за покровители на Европа. Разговарях на четири очи с Негово Светейшество в Апостолическия дворец „Библиотечна зала" във Ватикана. Българското правителство се отнася с дълбоко уважение към правото на хората да изповядват своята религия, винаги е подкрепяло признатите изповедания и разчита на тяхното отговорно отношение към обществено значими каузи. Специално искам да благодаря на игумена на Рилската Света обител, който допринесе за изработването на хранителница, на която е изобразено Успението на Св. Иван Рилски. В хранителницата от филигранно сребро е поставен камък от гроба на светеца – това беше подаръкът, който поднесох на папата от името на българската държава", обясни по-късно премиерът на страницата си във Facebook.

Веднага след визитата на Бойко Борисов в сградата влезе македонският премиер Никола Груевски.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай