Кадифената ръкавица на Бойко

Кадифената ръкавица на Бойко | StandartNews.com

Вицепремиерът Румяна Бъчварова поема кормилото на МВР

Винаги се отнася към думите с уважението, което заслужават, твърдят близките й

"Царицата на Бойко поема МВР". Така депутати коментираха решението на премиера Бойко Борисов да предложи вицепремиера Румяна Бъчварова за наследник на поста на Веселин Вучков. "Наричаме я Царицата на Бойко, защото тя е последният му коз, най-силният му и верен човек", разкриха депутати.

Румяна Бъчварова бе началник на политическия кабинет на Борисов, когато Генерала бе на власт. Родена е на 13 март 1959 г. в град Шипка, има дъщеря и син. Преди да влезе в политиката, Бъчварова бе управител на социологическа агенция. Завършила е Софийския университет "Св. св. Климент Охридски" със специалност социология. Притежава дългогодишен опит в маркетинговите и медийните проучвания, комуникациите, връзките с обществеността и рекламния пазар. Автор и участник е в проекти и проучвания в областта на потребителския и рекламния пазар, медиите и общественото мнение.

Бъчварова бе човекът, който води всички преговори с партиите, подкрепящи кабинета "Борисов" 2. "За съставянето на правителство тя говореше малко, но свърши най-тежката задача", твърдят още депутатите, работещи с Бъчварова. За нея казват още, че празнословието й е чуждо. Отнася се към думите с уважението, което заслужават. Има характерен навик: преди да отговори на въпрос, се замисля за секунди и често изстрелва само една дума. Попадението обикновено е в десетката.

Въпреки това Бъчварова не натрапва присъствието си и не обича да си приписва заслуги. В подготовката на политическите решения очевидно има тръпка. Тръпка, която според Бъчварова не бива да носи скандален привкус: "Дейността по разработване на политическите решения не може да е шумна и на показ, но не трябва да е забулена в мистерия. Всичко, което остава скрито, води до скандали и неясни въздействия", е казвала не един път Бъчварова. И винаги е излизала права.

Румяна следва социология в СУ по съвет на баща си - марка в журналистиката, от чиито съвети може да се възползват и днешните пишещи. Генчо Бъчваров е дългогодишен главен редактор на в. "Отечествен фронт". Фамилните корени на Бъчварови са от Кукуш. В Шипка бежанците се установяват още през първата половина на ХIХ век. В София пък бъдещият журналист се преселва лека-полека след 1950 г. Следва архитектура. После ха напред, ха назад между Шипка и София, докато талантът му да пише не бил поощрен. Работи в "Народна младеж", "Поглед", "Отечествен фронт". След промяната пише книги, чете пресата и не дискутира с дъщеря си политически теми. Така се избягват разногласия.

А Румяна Бъчварова не крие десните си възгледи: "Да, аз съм човек с десни убеждения, работила съм за ГЕРБ на местните и сега за европейските и парламентарните избори. Но това не е изкривило информацията от името на "Маркет ЛИНКС".

Била е шеф на "Анализи" в БНР, а от 2001 г. основава своя социологическа агенция. На "Дондуков" 1 влезе с капитала на лична и професионална почтеност.

Умението на Бъчварова да общува с медиите не е само в кръвта, но и в обкръжението. Съпругът й Орлин Филев е един от основателите на "Стандарт", негов зам. главен редактор, бил е шеф на публицистиката в БНТ, сега е собственик на туристическа фирма. Сестра й е журналист, а дъщеря й следва право. Синът й пък пише спортни коментари от 16-годишен.

Иначе в подредената система на Румяна Бъчварова от политически възгледи стоят две изисквания - да няма разминаване между думи и дела и управлението да взима решения.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай