И БСП подкрепи бизнеса за енергийната реформа

И БСП подкрепи бизнеса за енергийната реформа | StandartNews.com

БСП подкрепя исканията на работодателските организации за затягане на контрола в енергетиката и поема ангажимент да изработи закон за управление на държавните дружества. Това заяви Драгомир Стойнев, след като БСП-Лява България обсъди с работодателите в парламента исканията им за реформа в енергетиката. Една от договорените вече с правителството, ГЕРБ и Реформаторския блок промени е влизането на представителите на работодателските организации в бордовете на държавните енергийни компании.

Целта е да се гарантира по-голяма прозрачност и ефективно управление на дружествата. "Основната идея на новия законопроект е държавните предприятия да бъдат пазарни играчи, като най-важното е ръководствата им да се избират чрез конкурси", обяви Стойнев. Ще бъдат разписани критериите, така че да се назначават знаещи, можещи и компетентни хора, които да изведат тези предприятия от дъното, изясни той.

Категорично несъгласие и притеснение представители на частния бизнес да влизат в управлението на държавните енергийни дружества изразиха синдикатите. Според тях така има опасност от обслужване на чужди интереси и се подменят функциите на КЕВР. От КНСБ също настояват за приемане на Закон за управление на държавната и общинска собственост, но за разлика от левите партии, те смятат, че той трябва да гарантира, че няма да има политическа и корпоративна намеса в управлението им.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай