ГЕРБ остава в опозиция, ако няма 121 депутати

ГЕРБ остава в опозиция, ако няма 121 депутати | StandartNews.com

София. ГЕРБ ще остане в опозиция, ако не спечели пълно мнозинство на предстоящите предсрочни избори. Ако спечели 121 места, ще може да направи коалиция, но без да й се извиват ръцете, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов пред Нова тв.

"Ако имам 119 депутати ще оставя ГЕРБ опозиция, за да управляват пак БСП и ДПС. Да видим държавата колко време ще понесе още да й се сриват всичките системи. Ако имам пълно мнозинство, тогава мога да каня други партии, но не могат да ми скачат по главата", допълни Борисов.

Борисов се оплака, че Реформаторският блок вече е обявил, че не иска да управлява заедно с ГЕРБ, а и му поставял условия за премиер и министри. "Реформаторският блок излезе публично и каза, че не искат Бойко Борисов да е премиер, Цветан Цветанов - министър. Поставят ни условия преди да са казали "добър ден", премиер става представител на тази партия, която победи на избори", каза Борисов.

"Заявили сме точно и ясно – имали точка за оставка на кабинета „Орешарски", всички депутати влизат в пленарна зала. В противен случай - не.

Ако тройната коалиция „Атака"- БСП-ДПС си осигурят кворума, с който управляваха една година, ще влезем в парламента за една точка: оставка на кабинета", уточни Борисов.

"БСП да не плачат, че ГЕРБ не били в залата. Те неморално, без никакво право, управляваха една година и доведоха държавата до катастрофа. Да си сърбат тази седмица всичката попара, която си надробиха за една година", допълни той.

Запитан какви са му отношенията с депутата от ДПС Делян Пеевски, отговори "Никакви, абсолютно никакви" и подчерта, че няма уговорки с никого, а ГЕРБ не е част от войната между Пеевски и Цветан Василев.

В отговор на въпрос дали е възможно върху решенията в ГЕРБ да влияе някой друг, Борисов заяви: "Категорично и ясно решенията в ГЕРБ се взимат от мен, заместниците ми, изпълнителната комисия и парламентарната група. Никой не може да повлияе на решенията в ГЕРБ.

По темата за КТБ Борисов заяви, че най-важното и първо е управителят и подуправителят на БНБ незабавно да се отстранят. "Неслучайно казах и изпратих писмено писмо, когато влезе прокуратура, НАП и комисия за конфискация с целите си проверки и кажат парите в КТБ какви са – дали имат платени данъци."

На въпрос кога е разбрал, че Иван Искров не си върши работата, след като беше преизбран с гласовете на ГЕРБ по време на управлението на неговата партия, Борисов каза: "Именно, за да се демонстрира спокойствие и приемственост бе преизбран той. Ние имахме проблеми с банките по време на нашето управление, но никой не разбра."

„Стига ни е поставял условия. Да си свърши работата, която има БНБ да свърши по темата банки, а не да ни поставя условия. Няма какво да си признава за недобрия контрол, безпощадно ясно е, че такъв контрол не е имало", коментира вчерашното писмо на Иван Искров председателят на ГЕРБ.

Според Борисов "този парламент няма мощност" да избере шеф на БНБ и е по-вероятно това да направи следващото Народното събрание. "Репутацията на БНБ в последния месец се срина и подаването на оставката е най-малкото, което може да се търси като отговорност", смята той.

„От Искров не зависи това", отвърна Борисов на въпрос дали не е редно парламентът първо да включи в дневния си ред изборът на нов председател, а след това самият той да подаде оставка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай