Искров играе ва банк

Искров играе ва банк | StandartNews.com

Хвърля оставка, ако парламентът му намери заместник

София. Иван Искров вече е с оставка в джоба. Готов съм да я подам веднага, ако 42-ото Народно събрание постигне консенсус за избор на нов управител на БНБ, заяви гуверньорът в писмо до парламентарния шеф Михаил Миков. Така той отговори на критиките към него.

Искров блъфира, бяха първите коментари в парламента. Играе ва банк - всичко или нищо, разчита, че при липса на съгласие между лидерите няма да се стигне до освобождаването му, коментираха депутати.

"Изпратил съм писмото до парламентарните групи. Няма оставка, само намерения", каза пред "Стандарт" Миков. Искров не е в позиция да задава дневния ред, да си ходи незабавно, отсякоха финансистите на ГЕРБ. Ще обсъдим казуса и тогава ще се произнесем, бяха лаконични в ДПС. Нека оставката първо стане факт, заявиха от "Позитано".

По закон след подадена оставка на гуверньора парламентът има 3 месеца срок за решение. През това време той е на поста си, за да има приемственост.

От писмото на Искров става ясно, че надзорът за КТБ най-вероятно ще бъде удължен до максималния законов срок от 6 месеца. Датата 21 юли за отварянето на КТБ и дъщерната й "Креди Агрикол" е била договорена с партиите и кабинета, твърди още шефът на БНБ.

На консултациите при него на 21-22 юни е било договорено също, че голяма банка като КТБ не трябва да бъде затваряна, а да бъде спасена чрез одържавяване. Спецзаконът, който БНБ предложи за КТБ, също бил правен "в съответствие с "правителството и стоящите зад него политически сили". След одиторската проверка и установените от квесторите касови липси политическите сили, БНБ и правителството са решили да не се обременява ББР, а е по-добре да се търсят решения, използвани в ЕС при аналогични случаи. Такова било предложението за разделяне на "добри" и "лоши" активи в отделни банки и възможността за защита на влоговете на всички граждани и фирми в групата на КТБ. ЕК също подкрепяла такова решение. След като на консултациите при Плевнелиев на 14 юли не беше постигнато съгласие по предложения от БНБ законопроект, Искров е заявил, че ако неговата оставка ще обедини трите политически сили за КТБ, той е готов веднага да я подаде.

"Затова не приемам опитите БНБ да бъде използвана като предизборна партийна играчка чрез персонални атаки срещу нейния управител", пише още в писмото на гуверньора. Той опровергава и информацията, че от БНБ не са разговаряли с представители на Държавния фонд на Оман. И допълва, че такава среща е имало с вицепремиера Даниела Бобева и финансовия министър Петър Чобанов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай