Георги Гергов подаде оставка /ОБНОВЕНА/

Не искам да внасям разделение в БСП, оставам в партията, обяви бизнесменът

Георги Гергов подаде оставка  /ОБНОВЕНА/ | StandartNews.com

Георги Гергов подаде оставка като член на Изпълнителното бюро на БСП, и то сам. Аргументът му бил, че не иска да разделя партията.

"Подадох оставка, за да не създавам конфронтация в БСП, нe очаквайте да заливам партията с помия или да вадя нещо срещу нея, коментира той. - Обещавам ви, че следващата седмица ще бъда медиен герой. Чаках днескашния ден, да мине Националния съвет. Не съм чул тежки думи. Смятам, че ще имаме достатъчно време да поговорим. Само някой да не си въобразява, че аз съм непартиен човек и ще правя глупости."

На въпрос дали ще напусне БСП, Гергов отговори: „Не може да има развод, 41 години съм член на тази партия. Съжалявам, че така се получава. Всъщност не разбирам защо си отивам", допълни Гергов.

Предложението за оставката направи лидера на БСП Корнелия Нинова в началото на днешното заседание на Националния съвет на партията. Нинова поиска оставката на Георги Гергов заради индиректната намеса на БСП заради него в скандала между главния прокурор Сотир Цацаров и Сашо Дончев.

"С оглед на последните събития от няколко дни, които възбуждат много въпроси към партията поставям на вниманието ви да освободим г-н Гергов от ИБ на БСП с уважение, че много години работи за партията всеотдайно, но заради ситуацията, в която е замесен, тъй като е политическо лице от ИБ, не приемам за редно политическо лице да участва в такива събития", бе аргументът на Нинова, изложен пред пленума.

Гергов обаче още на старта захапа лидерката си, като се възпротиви на поканата й медиите да напуснат залата на пленума. "Защо трябва медиите да излязат? Аз нямам от какво да се срамувам, нямам какво да крия от тях. Нека да видят какво съм направил. Ние еднолична партия ли ще ставаме", обясни той. Нинова отвърна "Ние не крием нищо, г-н Гергов" и му напомни, че винаги досега дискусиите на членовете на Националния съвет са се провеждали на закрито и след това ще бъдат информирани.

Не разбирам какво е нарушението, пил съм кафе в моя офис, казал Гергов, според източник от пленума. И разказал, че преди 2 месеца си дал оставката, а тогава Нинова със сълзи го молила да не го прави. Не е на дневен ред тази тема, заключил той.

Пленумът на БСП започна с кворум от 165 души. Делегатите приеха дневен ред от четири точки: доклад за актуалната политическа обстановка и началото на парламентарния сезон, правила за реда и начина за изграждане на областните съвети на БСП и годишен отчет на института „Димитър Благоев" и научните центрове към него и точка разни.

*********************

ГЕРБ и „Обединени патриоти" спечелиха в името на народа, но ще го предадат в името на властта, допълни Нинова в началната си реч по политическите теми в страната.

Нинова коментира, че няма да има минимална пенсия от 300 лв. и преизчисляване на всички пенсии. „По волята на избирателя останахме втора политическа сила в 44-ото Народно събрание. По решение на тази зала и на Националния съвет сме опозиция на бъдещо, ако бъде съставено, управляващо мнозинство между ГЕРБ и „Обединени патриоти". Като опозиция ние сме си поставили основните задачи. Поздравявам парламентарната група, която започна парламентарния сезон сериозно, аргументирано и в изпълнение на предизборната ни кампания. Първата ни задача е да изнасяме, да уведомяваме обществото и да сезираме органите, които се занимават с разследване на всички злоупотреби на властта", заяви тя.

Нинова подчерта, че БСП е алтернатива на това управление. „Внесохме предложение за преизчисление на пенсиите", каза Нинова. По думите й това до края на годината ще струва 400 млн. лв и този източник е възможен. „В изпълнение на предизборната си програма внесохме предложение за анкетна комисия, която да се занимава с всички случаи на страната, в които некоректни работодатели не изплащат заплати", посочи Нинова и допълни и неизплащането на осигуровки. „Ние сме партията, която представлява работещите и това е един от първите ни законодателни актове", каза лидерът на БСП. Корнелия Нинова посочи, че другата седмица внасят Закона за храните, за възрастните хора и Закона за младежта и спорта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай