Депутатите ще си замразят заплатите

Депутатите ще си замразят заплатите | StandartNews.com

София. Замразяване на заплатите в парламента и 27 други институции планират депутатите. Председателят на Народното събрание и депутат от БСП Михаил Миков обяви, че ще внесе такова предложение, което трябва да бъде гласувано. То вече е обсъдено от лидерите на парламентарните групи и по думите му „няма особени възражения".

„Наближава краят на месеца, а от определянето на размера на възнаграждението на народния представител, зависи преизчисляването на възнагражденията на 27 други институции. Това е въпрос, който консултирахме на председателски съвет и нямаше особени възражения", обясни Миков.

Депутатските заплати се формират на базата на данните за средномесечния доход в страната. Когато той расте, растат и възнагражденията на народните представители. Според правилника на парламента парите им са равни на 3 средни заплати в обществения сектор през последния месец от тримесечието.

Основната депутатска заплата в предишния парламент беше 2196 лв. Тя беше замразена на това ниво през февруари от предишния парламент. Това е нивото от 2009 г. и на практика сега депутатите ще продължат тази политика. Очаква се решението да бъде гласувано още днес, за да влезе в сила от 1 юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай