Депутатите почетоха паметта на Желю Желев

Депутатите почетоха паметта на Желю Желев | StandartNews.com

София. Народното събрание почете с едноминутно мълчание паметта на д-р Желю Желев, президент на Република България в периода 1990 – 1997 г.

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева съобщи в пленарна зала тъжна вест.

„Напусна ни Желю Желев – президентът, чиято държавническа дейност винаги ще свързваме с началото на демократичните процеси в България", отбеляза тя. „Желю Желев беше образец за гражданско и интелектуално достойнство, безкомпромисно предан на свободата и демокрацията. Приносът му за демократичния напредък и европейския път на България винаги ще бъде помнен и почитан от обществото ни", заяви от трибуната на парламента председателят на Народното събрание Цецка Цачева.

Радан Кънев: Желю Желев е символ на това, че в България промените не се изродиха в напрежение

"Президентът Желю Желев ще остане в историята като един от хората, благодарение на които не сме се отклонили от пътеката на демокрацията. Желю Желев е символ на това, че в България промените не се изродиха в напрежение, каза пред журналисти съпредседателят на Парламентарната група на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Д-р Желю Желев беше първият български демократично избран президент. Той ще остане в българската история като един от хората, благодарение на които с всички неудачи по пътя, които сме имали, и с всички провали, поне от пътеката на демокрацията и на гражданския мир никога не сме се отклонили", каза Кънев. „Мисля, че неговата роля за това е повече от определяща. Той е символ на това, че в България никога промените не се изродиха в напрежение – било между етноси, било между политически течения или граждански групи", посочи Радан Кънев.

Михаил Миков: Президентът Желю Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България

"Президентът Желю Желев беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България", каза пред журналисти лидерът на БСП Михаил Миков.

„Познавах президента Желев от преди 1989 година, беше една изключителна личност, обществено ангажиран човек. Личност която участва в Прехода и въпреки политическите му позиции, който не винаги можеха да бъдат споделяни, той беше един почтен човек, който искаше добро бъдеще на България. Вечна му памет", каза председателят на парламентарната група на БСП Лява България.

Лютви Местан: Желю Желев бе истински обединител на нацията

"Днес България загуби първия демократично избран президент. Членовете и симпатизантите на ДПС искрено обичаха д-р Желев, защото макар той да бе основател и първи председател на СДС, по-късно вече избран за президент, той се издигна до висотата да бъде президент на всички български граждани – един истински обединител на нацията", каза лидерът на ДПС Лютви Местан.

По думите на Местан, ако има български политик символ на демокрацията – това е точно д-р Желев. "Него загубихме днес. Поклон пред светлата му памет", завърши Местан.

Красимир Каракачанов: Желю Желев бе човек, който се опитваше да търси компромиса и разумното действие

"Не бива да забравяме, че беше първият демократично избран български президент. С всички особености на времето, в което живееше и работеше, той бе човек, който пое властта в едно трудно време, той бе човек, който се опитваше да търси компромиса и разумното действие", каза съпредседателят на Патриотичния фронт Красимир Каракачанов.

„За всеки един от хората, които се занимават с политика, може да се каже всичко. Редно и нормално е да си спомняме полезните неща, които се случиха по негово време – опитите да се успокои обществото, ако щете и дори това, че по негово време и инициатива България влезе активно в балканската политика и показа, че има амбиция да има роля на Балканите", обясни Каракачанов.

Бойко Борисов: Желю Желев имаше куража и волята да отстоява единството на нацията

"Позволете ми да изразя моите искрени съболезнования и да се присъединя към скръбта ви по повод кончината на д-р Желю Желев", пише премиерът Бойко Борисов в своя съболезнователен адрес.

"България загуби политик, държавник и общественик, който посвети живота си на демократичното развитие на страната ни и за по-добър живот на нейните граждани. Това написа министър-председателят Бойко Борисов в съболезнователния адрес до семейството на президента на България (1990-1997 г.) д-р Желю Желев", отбелязва той.

Д-р Желев имаше куража и волята в тежките години на преход да отстоява единството на нацията и принципните основи, необходими за приобщаването на страната ни към свободния демократичен свят, смята Борисов. 

„Старите хора казват, че Господ прибира първо добрите хора. Президентът Желю Желев беше сред забележителните личности, чиито дела и мъдрост надживяват съвремието, за да оставят за идните поколения насоки за верния път. Като държавен глава той написа значима част от ценните страници на нашето историческо развитие. Поклон пред светлата му памет!", завършва министър-председателят. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай