БСП обвинява кабинета за тежка кадрова криза в здравеопазването

БСП обвинява кабинета за тежка кадрова криза в здравеопазването | StandartNews.com

Има тежка кадрова криза в здравеопазването, средната възраст на българските лекари е над 52 години. Това заяви депутатът от БСП Георги Михайлов в парламента по време на разискванията по вота на недоверие към правителството заради провала в областта на здравеопазването. Той посочи, че цели випуски напускат страната след завършване на медицинското си образование. Катастрофален е проблемът и с недостига на медицински сестри, каза той.

Георги Михайлов посочи, че парламентът е изискал от здравния министър да предложи нов модел на системата. Но вместо това министърът е предложил само два модела на здравно осигуряване, а не на управление на финансирането на цялата здравна система. Финансирането на системата чрез клинични пътеки няма да сработи, той затормозява системата, посочи депутатът. По думите му в цял свят броят на болниците намалява, а в България се увеличава. Този начин на финансиране на системата изсмуква милиарди от здравеопазването и не е ефективен, каза той. По думите му отново се поставя акцента на болничната помощ, без да се мисли за доболничната. Друг тежък проблем според Михайлов е лекарствената политика, почти 3 млрд. лв. отиват за лекарства, защото реимбурсната листа в България е много къса. Това е модел, който загробва финансово българските граждани, смята той.

Системата на здравеопазване е пред колапс, заяви Антон Кутев от БСП. Това е вот на недоверие към ГЕРБ и лично към министър-председателя Бойко Борисов, подчерта той. "Системата убива, убива буквално. Тази система през последните 9 години си има име и то е Бойко Борисов", заяви Кутев. Вървим трайно надолу и това има съвсем конкретни измерения, посочи той и даде пример с починалите пациенти, чакащи белодробна трансплантация. Те са жертви, те са повод да се иска оставка, те са повод и за подозрения в криминално престъпление, каза Кутев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай