Бойко решава до седмица за заместника на Ненчев

Бойко решава до седмица за заместника на Ненчев | StandartNews.com

Енергетиката измести темата за оставката на Исмаилов

София. Премиерът Бойко Борисов решава до седмица за заместника на министъра на отбраната Николай Ненчев. От Патриотичния фронт вдигнаха мерника на Орхан Исмаилов за поста му зам.-министър. И в сряда вечерта съпредседателите на коалицията Валери Симеонов и Красимир Каракачанов разговаряха в Министерски съвет с Борисов.

Исмаилов е от квотата на Реформаторския блок, но предизвика недоволството на патриотите. След разговора с Борисов в сряда вечерта Симеонов заяви, че формацията му е отговорна. "Няма да клатим коалицията преди зимата, не можем да си позволим своеволно да разрушаваме това крехко мнозинство в парламента", каза съпредседателят на ПФ. Колегата му Каракачанов допълни, че претенциите за поста на Исмаилов са само заради това, че зам.-министърът е предложение на партията на Корман Исмаилов и Касим Дал.

"Точната ни формулировка беше, че това лице на това място не е приемливо", каза още лидерът на ВМРО. А Симеонов посочи, че Исмаилов пускал статуси във Фейсбук на турски език. Съпредседателите на Патриотичен фронт отрекоха да имат разногласия помежду си. Симеонов допълни, че "до момента няма драма". И отбеляза: "Има желание от двете страни за решаване на проблема". "Срещата мина доброжелателно от двете страни. Бяхме приети и изслушани нашите аргументи. Няма какво друго да направим, освен да изчакаме министър-председателят да вземе решение по този въпрос", заключи Симеонов. Разговорът с Борисов включвал и други теми освен поста на Исмаилов, като патриотите поставили теми за енергетиката и битовата престъпност.

По-рано през деня депутати от ПФ коментираха неофициално, че партийната позиция за назначението на зам.-министъра на отбраната е "малко пресолена". От ГЕРБ дадоха да се разбере, че постовете във "втория ешелон" на Министерски съвет се решават от премиера, а не от партиите, подкрепящи правителството. Министърът на отбраната защити заместника си и бе категоричен, че няма да оттегли кандидатурата му.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай