Бойко към БСП: Това беше!

Бойко към БСП: Това беше! | StandartNews.com

Разгневен от обвиненията "коалиция КТБ", Борисов отсече: Напускаме парламента, приятна игра

Последното заседание на кабинета може да се окаже последно и за парламента. Причината е, че депутатите от ГЕРБ напуснаха пленарната зала обидени от реплики на БСП по техен адрес.

42-ото народно събрание ударя кепенците неочаквано. "Това беше!", отсече вчера Бойко Борисов. И обяви, че хората му повече няма да стъпят в пленарна зала. Без тях обаче парламентът няма кворум, за да заседава. Така седмица преди официално определената дата - 6 август, депутатите се оказаха на практика разпуснати. А държавата без актуализация на бюджета и парите за здраве.

Гневът на Борисов бе предизвикан от обвиненията на БСП за нов съюз между ГЕРБ и ДПС. Нападките на червените дойдоха след актуализирането по принцип на държавния бюджет във вторник вечерта. Въпреки яростната съпротива на БСП проектът бе приет от ГЕРБ и ДПС на първо четене, както бе договорено преди време на консултации при президента Росен Плевнелиев. Социалистите, които първоначално подкрепяха новите разчети на кабинета "Орешарски", бламираха в зала собственото си правителство и обявиха, че няма причина да се увеличава държавният дълг с 3.4 млрд. лв.

"Наше е правителството, както е наш Левски. Наш е Левски, но бесилото е ваше и предателят е ваш", избухна веднага след гласуването депутатът от "Коалиция за България" Минчо Минчев. Допълни го колегата му Валери Жаблянов. "Вие от ГЕРБ никога не сте разбирали от финанси, никога не сте имали представа какво е държавният бюджет, вие гласувахте днес тези пари, за да може да проведете избори, както вие си знаете, но БСП ще ги спечели", заяви той, което разгневи Борисов. Чашата за ГЕРБ обаче преля окончателно в сряда сутринта, когато червеният депутат Жельо Бойчев обвини хората на Борисов, че подкрепяйки актуализацията на държавния бюджет, влизат с ДПС в "коалицията КТБ". А Гурен Гечев продължи: "Има нов кооператив между ДПС, ГЕРБ и президента".

"Г-н Местан се целува със Сергей Станишев, Орешарски се целува със Сергей Станишев, а сутринта Бойчев вика: "Коя е булката, кой е сватът и кой е младоженецът?", що за нахалство", избухна Бойко Борисов. Според него левицата злоупотребява с "отговорното поведение на ГЕРБ" да осигури финансово спокойствие за служебния кабинет. Лидерът на ГЕРБ допълни, че е попитал новия председател на БСП Михаил Миков дали червените ще подкрепят поне предложения от кабинета "Орешарски" бюджет. "Той ми отговори, че няма да го подкрепят, защото са се втвърдили и редят листи. Оттук нататък БСП да бъде любезна да си носи цялата отговорност за следващите три месеца, ако цифрите в бюджета са такива, каквито ние казваме, а не каквито казват те, ако се създаде катаклизъм в държавата и няма буфери", отсече Борисов. Той призова "Атака", БСП и ДПС да се съберат отново, както са управлявали, и да актуализират бюджет или не. "Ние ви пожелаваме приятна игра", заключи лидерът на опозицията.

От БСП не се оказаха изненадани от новата позиция на Борисов. "Сега се обръщат на 180 градуса, за нас това е показателно за "предвидимата" политическа сила ГЕРБ", заяви Атанас Мерджанов. Според него актуализацията е "грабеж", а "ГЕРБ са се усетили, че стават съучастници" в него. "Видяхме един уплашен Борисов от това, че бъдещата коалиция между ДПС и ГЕРБ беше разобличена. Сценарият, обмислен между президента, Бойко Борисов и ДПС, в който неволен участник беше и премиерът Пламен Орешарски, беше разобличен и своевременно осуетен", коментира и Мая Манолова.

"Явно е настъпило време разделно", сложи точка на престрелката между ГЕРБ и БСП Лютви Местан. И продължи: "Разделна трябва да е и отговорността пред лекарите и пред цялото общество". Лидерът на ДПС подчерта, че цялата група на движението ще е в пленарна зала на 4 август, когато бюджетът трябва да бъде гласуван на второ четене. "Независимо от заявените позиции на ГЕРБ и БСП аз мисля, че до понеделник все още има време да премислим и да стигнем до решение за приемане на второ четене на двата закона", заяви Местан. Той допълни, че ДПС би подкрепило инициатива на президента в посока съгласие по темата.

Междувременно Михаил Миков отрече появилия се сценарий, че ще подава оставка, за да попречи на приемането на актуализацията в бюджета. Той насрочи редовно заседание за 9 ч днес. Но депутатите прогнозират, че кворум няма да има.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай