Борисов: Заемът е задължителен

Борисов: Заемът е задължителен | StandartNews.com

Сливен. Противниците на теглене на държавен заем трябва да отговорят на въпроса откъде ще вземат средства за погасяване на вноските на съществуващия външен дълг. Първата вноска е през ноември и ако не се намерят средства, страната ни ще изпадне в сериозно затруднение. Тогава от банковата система трябва да излязат 1 милиард и 300 хиляди лева, обяви в сливенското село Самуилово лидерът на ПП ГЕРБ Бойко Борисов.

Ако се забави съставянето на новото правителство, няма да има достатъчно време да се излезе на финансовите пазари, за да се иска нов заем. Затова, ако не се започне процедурата навреме, новият дълг ще бъде със значително по-големи лихви. А тегленето на заем е неизбежно, тъй като България не разполага със финансов ресурс за плащане на вноските, каза Бойко Борисов.

Финансите са просто нещо - 1 и 1 прави 2, и ако нямаш 2, трябва да кажеш откъде ще вземеш липсващата част. Свиването на разходите, което препоръчват финансистите, какво означава това? Да се отрежат парите за здраве, на земеделците да не изплатим 200 милиона, на МВР, да не изплатим майчинските, каза Бойко Борисов. В Самуилово той бе посрещнат от собственика на кравеферма, която се прави с европейски пари по оперативна програма "Развитие на селските райони" Филип Малев, и от областната председателка на ГЕРБ Десислава Танева. Моят договор бе подписан по време на правителството на ГЕРБ. Сега чакам финализирането на проекта и се надявама това да стане отново при правителстото на ГЕРБ, заяви Филип Малев. Кравефермата бе открита с водосвет, отслужен лично от сливенския митрополит Йоаникий. Дядо владика проведе разговор на 4 очи с Бойко Борисов.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай