В Япония: България е атрактивна за повече инвеститори

Българският парламент в най-скоро време ще ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство между Япония и ЕС...

В Япония: България е атрактивна за повече инвеститори | StandartNews.com

Споразуменията за икономическо и стратегическо партньорство на Япония с ЕС ще дадат тласък и на двустранните отношения между България и Япония. В България има добра и прозрачна бизнес среда. Все повече инвеститори започват да виждат страната ни като атрактивна бизнес дестинация и силно се надявам японските фирми и предприемачи също да изберат България за разширяването на своя бизнес. С тези думи председателят на Народното събрание Цвета Караянчева се обърна към председателя на Камарата на представителите на парламента на Япония Тадамори Ошима по време на тяхната среща. Българската парламентарна делегация е на официално посещение в Япония по покана на председателя на Камарата на съветниците Чуичи Дате.

В състава на делегацията са заместник-председателят на Групата за приятелство България - Япония Ихсан Халил, членовете на групата Димитър Данчев, Николай Александров и Пламен Христов, както и заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев.

В рамките на разговора Цвета Караянчева увери своя колега Тадамори Ошима, че българският парламент в най-скоро време ще ратифицира Споразумението за стратегическо партньорство, допринасяйки за по-бързото му влизане в сила. Като перспективни области за сътрудничество бяха посочени автомобилостроенето, информационните технологии, енергетиката, електрониката, иновациите, фармацията, както и сферата на научноизследователската дейност. Председателят на Народното събрание отбеляза, че страната ни насърчава износа за Япония на традиционни български храни, напитки и продукти - вина, сирене, етерични масла, мед, здравословни и фармацевтични продукти.

Цвета Караянчева оцени високо приноса на Групата за приятелство с България в долната камара на японския парламент за укрепването на връзките с България. Председателят на парламента благодари за ангажираността на дългогодишния председател на групата министър Тошимицу Мотеги.

Посочено бе, че посещението в България през януари 2018 г. на министър-председателя Шиндзо Абе и на заместник министър-председателя Томислав Дончев в Япония през февруари 2018 г. са допринесли за укрепването на доверието между двете страни и за засилването на търговско-икономическите отношения. "Тези визити дадоха нов силен импулс на двустранното ни партньорство, от който ние сме длъжни да се възползваме в работата ни по проекти от взаимен интерес", подчерта Караянчева.

Председателят на Народното събрание и колегата й Тадамори Ошима изразиха увереност, че и през 2019 г. ще продължи активният политически диалог.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай