Борисов: Не Пеевски, а Орешарски е виновен за КТБ

Борисов: Не Пеевски, а Орешарски е виновен за КТБ | StandartNews.com

Не Делян Пеевски, а Пламен Орешарски е виновен за фалита на КТБ. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред ТВ+. "За мен виновен е този, който упражнява властта. Пеевски виновен ли е? Не виждам неговата вина. Ако е бил премиер, министър, какъвто и да е, да, но не мога да кажа – Пеевски е виновен, защото Орешарски е спал или Чобанов е спал. Ами тогава да ги привлекат като обвиняеми", коментира министър-председателят. И продължи: "Ни най-малко искам да защитавам Пеевски, че утре ще излезе "Борисов защити Пеевски". Не ме интересува Пеевски. Орешарски и Чобанов са властта. Той не подписва нищо, един депутат."

Борисов изрази учудване, че Цветан Василев споменава неговото име, а не казва къде се е срещал с Орешарски. "Ако отворите сайтове, ще видите, че Орешарски ходеше в къщата на г-н Василев", каза още Борисов. "Омръзна ми да прехвърлят вината от реалната власт, която имат политическите сили, върху някой друг. Омръзна ми. Ако в тази държава има един човек, който да може задкулисно да управлява... Да излезе Орешарски и да каже кой му е диктувал тези решения. Стига толкова, вече ми омръзна – всеки ден да отговаряш на кой, защо и как", ядоса се Борисов.

Той подчерта, че ГЕРБ няма никаква зависимост от никого. "Ние определяме нашата политика. Това че държавата в момента е крехка заради тази разнопосочност на политическите партии и трябва бъдем по-единни, не значи, че трябва всеки ден да се говори едно и също", коментира премиерът. Борисов заяви, че Василев е отишъл при него в Банкя чисто човешки. "Редно беше да ме попита "мога ли да кажа, че съм имал среща с теб по мое настояване и аз да му отговоря "да" или "не". Това ме дразни в интервюто му", призна Борисов.

Според него прозрачността е това, че е дошъл и се е извинил. "Стиснахме си ръцете, че съм му простил за това, че ми е посегнал на семейството, на дома ми – не на политиката", заяви Борисов. И продължи: "Аз съм бил на 5 юни опозиция, Орешарски и тройната коалиция бяха в пълна си мощ, защо да дойде при мен. Той дойде в чисто човешки план, защото беше съзнал, че има политика, но има и човешка граница. От тук нататък няма какво да кажа". Премиерът отново призова Цветан Василев да се прибере в България, за да разкаже и за другите си срещи с политици.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай