Борисов: Не може да поемем ангажимент към "Уестингхаус"

Борисов: Не може да поемем ангажимент към "Уестингхаус" | StandartNews.com

България не може да поеме този ангажимент и да потвърди договора с американския технологичен гигант "Уестингхаус" за изграждане на нова ядрена мощност. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов, предаде БГНЕС.

На 31 март 2015 г. изтече акционерното споразумение за изграждането на 7 блок на АЕЦ "Козлодуй". То беше подписано в последните дни на правителството на Пламен Орешарски на 1 август 2014 г. След идването на власт на правителството на Бойко Борисов официална София започна преразглеждане на споразумението с "Уестингхаус" в неговата цялост, клауза по клауза. Кабинетът "Борисов" постави като условие на американската компания тя да се яви като стратегически инвеститор, който да участва с реален свеж ресурс в този проект и да не излиза от проекта възможно най-дълго време. София е помолила партньорите от "Уестингхаус" тяхното участие да бъде 49% и съответно пропорционално на това участие да бъдат и инвестираните от тях пари.

"Вчера изтече срокът, което предишното правителство беше сключило с "Уестингхаус". Толкова много ядове ми създадохте с това, което тогава ненужно беше подписано, за да го преговаря следващото правителство, знаейки прекрасно, че нито можем да вземем такъв голям кредит, да емитираме нов дълг и над 10-15 милиарда да сложим като търговец "Уестингхаус", не като инвеститор. Думата инвеститор я няма, да бъдем купувач на този реактор. Вече трети ден за прессъобщение не можем да се разберем общо какво да бъде направено", заяви премиерът Борисов от парламентарната трибуна.

Борисов обеща страната ни да продължи работата с "Уестингхаус" като партньор, но "в начина и по това, което беше подписано и договаряне не можем да поемем този ангажимент".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай