Ананиев - 100% Реформатор

Ананиев - 100% Реформатор | StandartNews.com

Настимир Ананиев държи най-много на марката България

Настимир Ананиев още дълго време ще бъде известен като човека, който регистрира марката "Реформаторски блок". Това определение обаче далеч не изчерпва същността му.

Младият член на Изпълнителния съвет на ДБГ и бъдещ депутат от групата на реформаторите е успешен предприемач, общественик и баща на две деца. Въпреки че в гените му няма чужда жилка, а е 100% българин, житейската му философия не е типично "нашенска". "Вярвам, че няма нищо невъзможно, звучи невъзможно, но ако имаш цел и фокус, ако имаш план, нещата стават", казва той. Освен това смята, че трябва да разчиташ на другите хора, не само на себе си. Последното определено не е българска черта, обикновено сме мнителни и пълни индивидуалисти. "Баща ми казва, че съм повреден заради дългото пребиваване в Ирландия", смее се Настимир. Във всяка шега обаче има и голяма доза истина.

Настимир е прекарал 11 години в Ирландия. Заминал през 1997 г., за да следва в бизнес колеж. Баща ми държеше да уча в чужбина, бяхме се насочили към САЩ, но в последния момент отидохме на изложение за Ирландия и се спряхме на тази страна, спомня си той. Тогава за първи път чул за държвата Ейре, както й казвали, дори се чудел на какъв език говорят там. По това време страната беше малко позната, там имаше една диаспора от 100-150 семейства от смесени бракове с българи покрай туризма, казва той. Само няколко години по-късно се оказва, че Ирландия изиграва изключително важна роля в живота му. Там не само получава диплома за бакалавър по мениджмънт, но среща и своята половинка - българката Петя. По ирония на съдбата тя също е отишла там да учи. Освен това от Ирландия Настимир полага основите на бизнеса си.

През 2008 г. се налага да върне в България, защото работата му се е развила много и вече не може да я управлява дистанционно. Занимава се основно с две направления - недвижими имоти и консултантска помощ на чужденци, които искат да развиват бизнес у нас. Предлагаме им услуги от оттваряне на фирмата до намиране на персонал, а интерес има, споделя той. Единствената пречка е лошият имидж на България. За да развивам бизнеса си, първо трябва да успея да продам държавата, казва той. И от години убеждава хора от всякави страни колко хубава страна е България. "Черният ни имидж е абсолютно нереален, проблеми имаме, но проблеми имат и останалите държави", категориче е той. А може да му се вярва, защото е обиколил целия свят - Европа, арабските страни, Казахстан, Русия, дори Индия и Китай. Навсякъде на щанда му пише "Инвестирай в България". Докарал съм не една фирма тук, гордее се Настимир. Основните неща, на които залага, за да привлече инвеститори, са ниските ни данъци и по-евтината квалифицирана работна ръка. Няма място за сравнение с 10% данък у нас и 55% в Белгия например, казва той.

Интерес към нашия пазар проявяват съвсем различни фирми. Най-успешните, които е задържал тук, са за развитие на информационни технологии, за турбомаркетинг и транспорт. Наскоро обаче е бил в Китай, където огромен интерес е имало и към инфраструктурни проекти у нас. И към получаване на наше гражданство, което ме изненада, споделя той. Но Настимир е разбрал, че бизнес се прави по различен начин навсякъде и е много важно да знаеш какви са особеностите. Иначе може да загубиш инвеститорите от Китай, на които си се радвал толкова много, казва той. Колкото и да е странно, точно бизнес усетът му става виновник да попадне и в политката. Много хора ми казваха, че ставам за тази работа, защото мога да убеждавам, казва той. Въпреки това не вярвал, докато една приятелкка не му дала конкретни примери. Ти си се занимавал с две от най-трудните неща - недвижими имоти и да накарш хората да изпратят децата си в чужбина, за да учат, а това изисква доверие, казала му тя.

След тези думи Настимир направил завой към политиката. Насочил се към ДБГ след рисърч, точно както би постъпил един бизнесмен. Видях, че учредителите на движението са проф. Даниел Вълчев и г-жа Меглена Кунева, а за тях не открих негативи, които да ме притесняват, признава той. Най-важаната атестация обаче се оказало признанието на Меглена Кунева в ЕС. Защото там няма кака да успееш, ако не си добър, категоричен е Настимир. Сега е решил да работи за няколко каузи - процъфтяването на малкия и среден бизнес, както и младите хора да останат тук. Според него второто може да стане, ако младежите видят, че политиците са добри. Превенцията на битовата престъпност е сред другите му цели. Подеценяваме тази тема, искаме да борим мафията, а ако се справим с битовата престъпност, ще се оправи и другата, смята Настимир. Друг проблем, над който ще се посвети подобряването на градската инфраструктура. Никога няма да забрави, когато си дошли от Ирландия с жена му и трябвало да бутат количка по разбитите софийски улици. Сега нещата се подобряват, но бавно, смята той, иска му се да е по-бързо. Затова ще посвети цялата си енергия на тези каузи, докато е в парламента.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай