Зет загина в асансьор, за да спаси тъща си (ОБЗОР)

Зет загина в асансьор, за да спаси тъща си (ОБЗОР) | StandartNews.com

Спасителите дошли 5 минути след драмата с гурбетчията

София. Зет загина в асансьор в опит да помогне на тъща си. 53-годишният Евгени Добренов и Венета Симова, заедно с домакина им Виктор Костов, заседнали между етажите в жилищна кооперация на ул. "Едисон" 27 в столичния жк "Гео Милев". Лифтът спрял между етажите малко след 22 ч в събота. Мъжете се обадили на поддържащата фирма, за да ги освободи от плен. 71-годишната жена обаче издържала 3-4 минути в капана и заради тясното пространство, вдигнала кръвно и получила задух. Зет й Евгени решил, че не се знае кога ще дойдат техниците и взел нещата в свои ръце. Той отворил вратата на асансьора, заседнал между 3 и 4-тия етаж, и се опитал да излезе надолу към ръба на площадката под него. В последния момент обаче, не успял да се оттласне от кабината и полетял надолу.

Евгени Добренов намерил смъртта си в асансьорната шахта след 10-метров полет надолу, установили полицаите. Те разбили с лост металната врата към избените помещения в сградата, за да открият бездиханното тяло на мъжа, видя "Стандарт". 

Загиналият Добренов и 71-годишната му тъща Венета Симова отишли на гости на 38-годишния Виктор Костов. Прекарали в жилището му около три часа. Накрая Костов, който е консултант в счетоводна къща, се качил с тях в асансьора, за да ги изпрати до входната врата, която се заключвала. Добренов и Костов били роднини, по-възрастният мъж работел от няколко години в Испания. Загиналият Евгени

разказвал за живота си в Мадрид

където работела и друга тяхна роднина - Валентина Костова. Точно в 22 ч тримата тръгнали към асансьора убиец.
"Само 5 минути да бяха изчакали, мъжът щеше да е жив", коментираха вчера полицаи. След като получили сигнала за помощ, от асансьорната фирма ЕТ "РИЗ-ко - Венцислав Ризов" изпратили екип, който пристигнал на 10-ата минута - само 5 минути след трагичния инцидент.

Сградата със злополучния асансьор е започната през 2005 г., въведена е в експлоатация през ноември 2011 г., сочи удостоверението на Столичната община. Тя е една от малкото кооперации в София, в която е построен специален подемник, за да може колите да бъдат извеждани от подземния гараж с лифт.

"Последната проверка на пътническия асансьор е от петък, 17 октомври", съобщиха вчера от фирмата за поддръжка. Това е

само ден преди трагедията

Асансьорът е бил в изправност, човешка грешка и неразумно поведение са причинили инцидента, съобщиха пък от пресцентъра на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН). По предварителна информация причина за засядането на кабината е пад в захранването на лифта. Причина за фаталния край е нарушаване на правилата за безопасност в подобни ситуации и предприемане на рисковано излизане от заседналата кабина, обясняват експертите. Предварителната проверка показва, че поддържащата фирма е спазила нормативното изискване за реакция до един час. Първият екип на фирмата е дошъл на 10-ата минута, а вторият - на 20-ата минута. При първоначалната проверка от служители на ДАМТН на поддържащата фирма и на състоянието в асансьора се установи, че тя не е проблемна, няма актове, а съоръжението е в техническа и юридическа изправност. ДАМТН отбелязва, че този случай е доста по-различен от предишни инциденти с асансьор, тъй като става дума за неспазване условията за безопасност и рисково поведение. Евгени Добринов е тръгнал да отваря вратите и да излиза самостоятелно, в разрез с всички упътвания, изписани в кабината на лифта и на външната метална врата.

Тъщата на Евгени - Венета, след инцидента е откарана в ИСУЛ.

71-годишната жена е стабилизирана

няма опасност за живота й, успокоиха лекарите.
Експертите от СДВР свалиха още вчера лепенките, ограничаващи достъпа на хора до съоръжението. "Няма какво повече да се гледа, ясно е, че е нелеп инцидент", коментираха разследващите. Съседите в кооперацията на ул. "Едисон" не можеха да повярват, че в техния блок се е разиграла подобна трагедия. "Не знам какво се е случило, асансьорът не е засядал скоро", заяви съсед от първия етаж.

Щит под кабината можел да го спаси

Животът на Евгени Добренов е щял да бъде спасен, ако под кабината е имало специален щит. Поставянето им стана задължително в наредбата за безопасната експлоатация и техническия надзор на асансьори, приета от Министерски съвет през октомври.

"Още преди доста време сме идентифицирали риска, който съществува при отваряне на вратите на кабината, че може да се падне под нея. Предприели сме действия, дори и човек да отвори вратата на закъсал асансьор, да не може това да се случи. Вече е задължително. Дали сме определен период, в който всички асансьори да бъдат приведени в този вид със защитен щит под кабината", обясни вчера шефът на Агенцията по метрология Стефан Цанков.

Смята се обаче, че лифтовете в жилищните сгради са по-малко уязвими за аварии и подобни инциденти. Затова за тях според наредбата поставянето на този щит трябва да стане до 31 декември 2023 г. За останалите сгради срокът е по-къс - до 31 декември 2018 г.

В наредбата е записано, че този щит ще предпазва гражданите от падане в шахтата, когато напускат кабината при принудително отваряне на вратата след засядане, както и в други аварийни ситуации.

Мерките на агенцията бяха предприети след инцидента с асансьор на 12-ия етаж в сграда край столичния булевард "Цариградско шосе" на 19 август тази година, когато Цветелина Радунчева загина, а нейната съседка Мария Ваклинова получи много тежки травми.

Вече са разпитани над 20 души по делото за смъртта на 46-годишната жена, съобщиха преди седмица от прокуратурата.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай