Тутракан посреща Хенсли и Джаксън с рибена чорба и вино

Тутракан посреща Хенсли и Джаксън с рибена чорба и вино  | StandartNews.com

Тутракан подготвя истинско пътешествие из кулинарните изкушения на българската кухня за Кен Хенсли и Фил Джаксън. Градът се стяга да посрещне роклегендите. Кен Хенсли и Фил Джаксън ще останат няколко дни в Тутракан. Знаменитият автор на July Morning имал изискване в хотела му да има плодове, вода и вино. От екипа на Хенсли предупредили, че в менюто на звездата не трябва да присъстват консерванти, консерви и сандвичи. Затова и от кметството в Тутракан са се постарали да осигурят продукти от местни производители. Гостът ще може да се наслади на плодовете от Долината на кайсиите - Тутракан, научи "Стандарт".

Кметът Димитър Стефанов е подготвил за посрещането на Хенсли и Джаксън рибена чорба и меню от дунавска риба, с които да посрещне роклегендите на българска земя. Преди концерта за July Morning пък музикантите ще бъдат нагостени с патешки деликатеси. Виното на трапезата им също ще бъде местно производство.

Кен Хенсли и Фил Джаксън, както и другите музиканти, които ще участват в Джулая на Дунава ще имат днес и в следващите дни тур по забележителностите на Тутракан. На 3 юли пък звездите ще гостуват на традиционния Празник на кайсията. Така те ще могат да видят как местните хора варят сладка, конфитюри и приготвят всякакви кулинарни изкушения от сладкия плод.

Гостите на Джулая в Тутракан ще могат да се насладят и на реставрираната древна крепост "Трансмариска". Кастелът на брега край Дунав, възникнал в I в. сл. Хр. по времето на император Улпий Траян. Тогава римляните завзели земите на север от Хемус до голямата река. Първите заселници били италийски войници, разквартикувани в нея, за да пазят границата на Великата империя на юг от Дунава. През III век разрасналото се вече военно укрепление приютило ХI Клавдиев легион. През 298 година император Диоклециан разбил тук армията на готите и обявил крепостта за важен стратегически форт на римските владения.
17 века по-късно, възстановена и превърната в туристическа атракция, "Трансмариска" посреща гостите на града, пристигнали тук по суша или преминаващи край Тутракан с многобройните речни кораби по Дунава. Алеи опасват 58-метровата крепост. Художественият спектакъл "Звук и светлина" се грижи кастелът да бъде представен в пълния му блясък и денем, и нощем. Цветната феерия върху градежа от римско време е озвучена с рок парчета.

Атрактивният комплекс бе изграден в последните няколко години. Възстановяването на римската стена стана по проект "Транспамирска - древното начало на Тутракан", финансиран с 2,6 млн. лв. от ОП Регионално развитие. Според кмета Димитър Стефанов това е първата крачка по пътя, за превръщането на града в част от международните маршрути за исторически туризъм.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай