Провал в преговорите за по-висока минимална заплата

Провал в преговорите за по-висока минимална заплата | StandartNews.com

Работодатели и синдикати очаквано не постигнаха консенсус по отношение на новия размер на минималната заплата от догодина. Това стана ясно по време на последния за годината Национален съвет за тристранно сътрудничество.

Въпреки това министърът на труда и социалната политика Бисер Петков потвърди, че от догодина тя ще бъде 510 лева месечно. Той отбеляза, че според разчетите, когато от 510 лв. се приспаднат данъкът и осигурителните вноски, се получава 397 лв, което вече е по-високо от определения праг на бедност - 327 лева.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че от работодателите не подкрепят проекта, тъй като разликата между средната и минималната заплата ще бъде прекалено малка. „Ще се получи съотношение над 51% минимална към средна заплата. В ЕС това съотношение е 42-43%. По този начин ще се заличи неквалифицирания труд и средноквалифицирания труд и ще се демотивират хората да повишават квалификацията си, защото ще получават едно и също възнаграждение. Това не е добре за икономиката", обоснова се той.

Президентът на КТ „Подкрепа" Димитър Манолов отговори: „Хубавото на икономиката е, че не е наука. На база на едни и същи цифрени данни могат да бъдат направени абсолютно противоположни изводи. Очевидно е, че по тема като тази не можем да стигнем до съгласие. На мен ми омръзна вече 23-24 години да слушам едни и същи работи и да говоря едни същи работи по въпроса специално за минимална работна заплата".

По време на тристранния съвет консенсус не бе постигнат и по отношение на спешните мерки за финансиране на просрочени задължения на общинските болници. Тъй като от страна на Министерството на финансите нямаше представители, вицепремиерът Симеонов пое ангажимент да ги запознае със стенограмата и да изиска писменото им становище.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Спорт
Коментирай