Предстоят избори на трима митрополити

Погребват митрополит Кирил в четвъртък

Предстоят избори на трима митрополити | StandartNews.com

От общо 15 епархии на Българската православна църква предстоят избори в три. Наесен ще е вотът за митрополит за Европа, след като на лятната си сесия Синодът прие оставката на титуляра Симеон. 87-годишният владика се оттегли заради влошено здраве и невъзможност да изпълнява задълженията си. Дядо Симеон е в пансион във Финикс, Аризона, където компетентни служители се грижат за здравето му. Очаква се престола да заеме викарният му епископ Антоний, който е най-сериозната кандидатура за поста. И.д. в момента е Великотърновският владика Григорий.

Нов митрополит ще трябва да бъде избран за овдовялата Варненска епархия. Но е много рано да се говори за наследници, след като още не е ясно дори кой ще е и.д. - вероятно някой от владиците в околните епархии. Нов митрополит се избира измежду т.нар. свободни епископи.
По принцип нов владика се очаква и в Русе, след като титулярът Неофит бе избран за патриарх и Софийски митрополит. Засега Синодът не е насрочил вот край Дунав.

Днес от 10,00 ч. патриархът свиква извънредно заседание на Свeтия синод. На него архиереите ще уточнят подробности около погребението на събрата си. Те ще определят и наместник на престола във Варна, който да управлява епархията до избор на нов митрополит.

"Стандарт нюз" припомня, че тялото на митрополит Кирил бе намерено вчера, на плажа в месността Траката. Причината за смърта му е удавяне. Вчера Светият синод призова да не се правят спекулации с кончината на митрополита.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай