Синодът призова да не се вярва на спекулации

Синодът призова да не се вярва на спекулации | StandartNews.com

София. Синодът призова българите да не вярват на спекулации около смъртта на митрополит Кирил.

"Информациите в средствата за масова информация за причинена насилствена смърт на този етап не се потвърждават по никакъв начин от МВР - Варна и Синодалната канцелария призовава всички православни християни и родолюбиви българи да насочат своя взор в искрена молитва към Бога, който да настани душата на преселилия се от нас митрополит в селенията на праведните", пише в траурното известие. От Синодалната палата призовават за "пристойно отношение и сърдечна молитва за прескъпия ни и непрежалим достоен архиерей".

Новината за смъртта на Кирил отекна и в православния свят. "Българският Варненски и Великопреславски митрополит Кирил е починал при неизяснени обстоятелства", съобщава руското електронно издание "Православие и мир". И добавя, че тялото е било открито на брега на морето край Варна, личността на починалия е установена от съдебномедицинска експертиза, разглежда се версията са насилствена смърт - удушване. Информацията се препечатва и от руското електронно издание "Газета". Сайтът на авторитетния вестник "Коммерсант" съобщава, че до тялото на митрополита са открити шнорхел и маска за гмуркане, а полицията разглежда версията за насилствена смърт. Подобна информация разпространява и агенция ИТАР-ТАСС, препечатвана и от други медии.

Тялото на митрополит Кирил бе намерено на плажа в месността Траката рано сутринта днес. По-късно стана ясно, че причината за смърта му е удавяне. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай