Музей води деца през "Чудесата на България"

Музей води деца през "Чудесата на България" | StandartNews.com

Пазарджик. Специална програма, в която са застъпени и постиженията на в. "Стандарт" за "Чудесата на България", стартира Регионалният исторически музей в Пазарджик. До 1 октомври малчуганите ще могат да се включат в специални занятия, водени от музейните служители. Необходимото условие е да са на възраст между 7 и 14 години, обяви директорът на музея Борис Хаджийски. Ще се сформират две групи от деца, а занятията ще се провеждат всеки понеделник и сряда.

Програмата е съставена така, че малките ученици в извънучебно време да преминат през вековете на българската история и да се запознаят с Чудесата по нашите земи. Сред интересните теми са лекциите са Емпорион Пистирос - търговското средище на древна Тракия, средновековната крепост Цепина и православните храмове в Пазарджик и района.

Практическата работа включва консервация и реставрация, изработка на ръчна хартия на запазени ръкописи и запознаване с изобретенията на българите в областта на далекосъобщенията, транаспорта и дори научна фантастика. Децата ще изработват макети на Слънчевата система, ще украсяват копия чрез декопаж, а през зимата ще изработват и коледни обредни хлябове, както и новогодишни сурвачки.

Междувременно продължава гласуването за топ 10 на Чудесата. Вотът ще определи новите български предложения за ЮНЕСКО. В категорията "Материално наследство" първото място си оспорват Белоградчишките скали и крепостта "Баба Вида". Майсторите на кукли от шума пък водят убедително в раздела "Нематероално наследство".

Гласуването е част от патриотичната кампания „Чудесата на България”, организирана от в. „Стандарт”, която се провежда с подкрепата на МТел и търговска верига „Зора”.

Всеки може да даде своите предпочитания на сайта "Чудесата на България" - bgchudesa.com. Окончателните резултати ще бъдат обявени на 3 октомври на грандиозен концерт в НДК.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай