Кукерите виновни за земетресението в Перник

Евангелисти анатемосаха маскарада, зоват града за покаяние

Кукерите виновни за земетресението в Перник | StandartNews.com

Перник. Кукерите са виновни за кошмарното земетресение, което едва не срина Перник. Обвинението на Евангелистката църква взриви града. Пасторите анатемосаха публично международния маскараден фестивал и призоваха града да се покае, за да не бъде още по-жестоко наказан.

В отворено писмо евангелистите обвиниха управата, че пренасочва духовния и културен живот на Перник от християнството към езичеството,а градското ръководство в алчност и сребролюбие. Градът печели от фестивала Сурва, но езическите игри издигат в култ бог Зурван, което е мерзост пред Господа Исуса Христа, скочиха пасторите. Те определиха маскарада като позорно сборище и поискаха перничани да се помирят с Бога и да се покаят.

Писмото обаче предизвика бурна реакция сред местните. Те въстанаха срещу евангелистите и ги предупредиха да не се гаврят с преживения ужас и да всяват нова паника. Първо вие се покайте и влезте в правата вяра, после мислете за нас, сопнаха се перничани. Засега местните свещеници мълчат. Въпреки, че езическият ритуал е в разрез с православието, те никога досега не са заставали открито срещу Сурва. Много от поповете са признавали, че докато кукерите думкат с чановете на площад „Кракра“ те се молят в храмовете за прошка, но публично заклеймяване на най-доходоносната перла на Перник никой не се осмели да направи.


Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай