Кметове си искат минералната вода

Кметове си искат минералната вода | StandartNews.com

В Момин проход, Костенец и Пчелин чакат да управляват изоставените бани

Кметове искат държавата да им даде да стопанисват драгоценната минерална вода около Костенец. Баните в Момин проход и селата Костенец и Пчелин, строени преди по-малко от век от местните, са оставени да се рушат безконтролно и са затворени. В Пчелин и Костенец това е станало пред 7-8 години, като около сградите се чуват единствено помпите, които подават минерална вода към частни имоти. Последна врати хлопнала къпалнята на Момин проход, град станал легендарен с магическата лековита вода, която лекува почти всички болести на земята.

"Банята работеше до януари. Имаше трима души по програмите за социална заетост - касиер и двама теляци. Работеха за 180 лв., но пък дневно се обслужваха по 100 души на ден. От държавната фирма обаче прибираха печалбата, а ние сами осигурявахме функционирането на банята".

Кметицата на Момин проход Йорданка Митрова е заобиколена от 20-ина местни хора, за които използването на уникалната минерална вода е въпрос на оцеляване. На книга банята заедно с минералната вода се води в активите на дружеството "Специализирани болници за рехабилитация-Национален комплекс" ЕАД към Министерството на здравеопазването. Фирмата обаче няма пари не само да обновява сградния фонд и да печели, но дори да спре разрухата наоколо.
"Всички

навремето работехме в санаториума

Спряха да ни пускат там след пенсионирането. След това спряха минералната вода по къщите, накрая затвориха и обществената баня", казва 81-годишната Стоимена Банкина. До нея стои най-старият баняджия в града Иван Велков. Той дори не иска да си спомня старото величие на банята, на чучурите с вода, откъдето всички в околовръст от 50 км. наливали от лековитата минерална вода. "Сега всичко е потрошено, откраднали са дори металните решетки, от чучура вода не може да си налеете, защото всичко е бастисано", казва с насълзени очи човекът. "Тук се изливат по 900 литра вода в минута. Имаше специална сграда-инхалаторна, където хората дишат парите и лекуват бронхити. Нищо не остана. Да няма човек 100 грама вода да си налее. Това е кощунство", казва с пресъхнала от безсилие уста бай Иван.
Кметът на село Пчелин Георги Георгиев е деен човек, който много не се церемони, когато става дума за емоции. "И при мен минералната вода се излиза директно в реката. Затова я затапихме с парцали и една тротоарна плоча, за да се връща нагоре. Ей-тук, в охладителя, крякаха жаби, сега го напълнихме с вода", показва той. Това е единствената баня, която се отоплява сама чрез серпантини от минералната вода. Банята е построена през 1911 г.", казва той. На ден оттук минавали по 150 души, взимали по 1,50 лв. на човек за вход. Зад вратите се крие басейн 5 на 5 метра, общо 9 корита.
"Наоколо имаше два ресторанта и две магазинчета,

всичко затвори, след като сложиха катинара

казва Георгиев. Точно на метър от реката е сградата на луксозен комплекс от вилички, продадени на руснаци и англичани. "За тях това е манна небесна - отоплението е от водата, джакузито е с вода, която идва на 73 градуса", разказва кметът на Пчелин. Мястото е обожавано от десетки представители и на бг властта, които имат вили в района.
"Постигнахме успех при бившия министър Таня Андреева. Тя разписа нарочна заповед, с която баните се дават на общината в Костенец за стопанисване и управление. Това ще вдигне живота в тези села. Сега министърът Петър Москов просто трябва да я приложи на практика", казва Георгиев.

От "СБР" реагирали, че кметът се стреми да вземе 17 дка земя, която вървяла към банята. "Не ме интересува земята, тук земя колкото искаш. Искаме си банята. В четвъртък ще е отворена само за ромите - те имат адет да къпят булката преди сватбата. Всички от Долна баня, Ихтиман ще идват тук", контрира кметът безсмислените обвинения. "Сметнал съм - ремонтът ще излезе 135 000 лв. и ще ги дам с кеф, за да могат местните да се къпят", казва Георгиев.

Кметът на с. Костенец Георги Начин е изтрил емоциите си. Неговата баня е затворена през 2008 г. след ремонт на прилепената за къпалнята поликлиника за над 300 000 лв. "Направиха ремонта, едно местно момче - Стефан, го извърши за собствена сметка. Искахме да му сложим плоча с името като дарител. Той каза - ако съм искал, да съм го направил, няма дори да казвате кой е дал парите. Преди 3 години го убиха. Писах до министъра на здравеопазването, обади ми се местния шеф на държавното дружество. И изведнъж от "СБР"

изкараха фактура, все едно те са дали парите

Местните отказват да спрат банята - назначават 4-ма души по 350 лв. и тя продължава да приема посетители петък, събота и неделя. На месец правеше по 1200-1300 лв., които отиваха в касата на "СБР". Обратно - нито лев и всичко се рушеше. Накрая ХЕИ-то я спря - преди 3 месеца.

Георги Начин показва буренясал басейн с олимпийски размери, с кула за скокове във вода. "Плаж на фона на планинските скатове с борове - това беше сбъдната мечта от 1963 до 2005 г., когато го затвориха", казва той.
"Искаме си баните, ще ги стегнем с общинска пара, ако трябва местните ще помогнат, както навремето са ги строили. Така селцата наоколо ще живнат. Нужно е само да преподпише заповедта от здравния министър Петър Москов", казват кметовете на Момин проход, с. Пчелин и с. Костенец.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай