Емигрантка направи параклис за съселяните си

Емигрантка направи параклис за съселяните си | StandartNews.com

Кметът на Силистра награди дарителката със сребърен плакет

Българка, която живее и работи в Гърция, превърна своя дом в България в параклис за съселяните си. Калинка Стоянова била дълги години снаха в силистренското село Срацимир. Там последният църковен храм бил затворен по време на румънската окупация в първата половина на миналия век.

От 12 години жената, чиито близки вече са покойници, работи в странство. В южната ни съседка Калинка обслужвала църковни храмове и се среща постоянно с религиозни хора. Така започва да събира от тях дарения за храм в своето родно село. Вярващите подкрепили каузата й и през април тази година, тя отвори параклиса в своята къща.

30 икони и църковна утвар, получени в дар от богомолците, расят стените на параклиса „Свети Георги". Калинка е ангажирала жена от Силистра, която идва в Срацимир всяка събота и неделя и на големите християнски празници, за да отваря молитвения дом. Дарителката е поела и всички разходи по поддържането на религиозния кът.

Всичките 250 жители на селото се готвят за храмовия празник, който ще отбележим на Гергьовден, разказва кметът Йорго Славов.
Дарителският жест на Калинка бе оценен и от местната управа на общината. Кметът на Силистра доктор Юлиян Найденов връчи на Стоянова сребърен плакет с знака на крайдунавския град.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай