Изследват за бруцелоза деветима козари от Рила (ОБЗОР)

 Изследват за бруцелоза деветима козари от Рила (ОБЗОР) | StandartNews.com

Проверяват добитъка в град Рила, 15 животни носители на бацила

30-годишният Константин хванал опасната болест от неварено мляко, отслабна с 15 кг

Адската жега това лято донесе и мор. След антракса във варненското село Млада гвардия, който взе човешки живот, а ветеринарите се борят от седмици със заразата, ново огнище на опасна болест бе открито в страната. Бруцелоза пламна в град Рила, стана ясно във вторник. Заразени са 15 кози на четирима стопани от града. Поводът за изследванията на животните е регистриран случай на един заболял човек, лекуван в специализирана клиника в София. Вчера по обяд стана ясно, че със симптоми на заболяването са още деветима, от които са взети проби за изследване.

Местните фермери знаеха малко за опасността. Според тях на лечение в столична болница е бил собственикът на ферма за биволи край града. Десетина дни лекарите не могли да открият причините за заболяването на 30-годишния Константин Ингелизов, който свалил по време на боледуването си поне 15 килограма. Заболелият човек е получил първите симптоми още през април. Първоначално е лекуван в благоевградската болница за пневмония. Предполага се, че фермерът се е заразил, след като пил неварено мляко. Едва след като става ясно какво е заболяването му, започва изследване на животните, за които е имало съмнение за бруцелоза. Взетата от тях кръв е изпратена за проверка във Ветеринарния институт в София.

След установените 15 болни животни от Областната дирекция по безопасност на храните в Кюстендил наложиха първоначални мерки на заразените ферми и забрана за консумацията на мляко и млечни продукти. Забранено беше и движението на животните.

По спешност на заседание в Кюстендил се събра областната епизоотична комисия, за да се предприемат и други мерки срещу разпространяването на заболяването.

За да не се създава излишен смут и обърканост сред стопаните и собствениците на животни, ще се направи разяснителна кампания за причинителя на болестта, начина за разпространение, последствията и рисковете, каза зам.-кметът на общината Лазар Чавков. Според него заради евросубсидиите броят на козите, които се отглеждат в града, е нараснал над 1000.


"Всички хора, които имат спомен, че са употребявали мляко или млечни произведения от региона на гр. Рила, които са консумирали такива храни, са застрашени. Заболяването протича с повишаване на температурата. Човек не може да се зарази от болен човек, не може да се зарази и ако не е в непосредствен контакт с болни животни", обясниха микробиолози. Според тях варенето на мляко е достатъчно, за да унищожи микроба, а хората трябва да внимават, ако консумират сирене от неварено мляко. Те трябва да бъдат изследвани, ако температурата им се повиши.

Не е ясно как е проникнала бактерията в животновъдните обекти. Най-вероятно става въпрос за внесено животно от друг регион или друга държава - Македония или Гърция, коментираха експерти. Но техни колеги ги опровергаха и изразиха съмнение заразата да се е появила от незаконно внесени животни.

"Към момента няма затворени млекопреработвателни предприятия в района, тъй като няма опасност. Всички продукти преминават през термична обработка. Това гарантира обезвреждане на бактерията. След умъртвяването на заболелите животни ще започнем серологични изследвания на всички едри и дребни преживни животни от град Рила. След това ще разширим обхвата в община Рила. Всички животни с положителен тест ще бъдат евтаназирани. Периодически през 60 дни ще се извършват нови изследвания до установяване на два последователни отрицателни резултата в съответните животновъдни обекти", каза по време на заседанието на епизоотичната комисия д-р Емил Гъгнев, началник отдел по здравеопазване в Областна дирекция по безопасност на храните - Кюстендил.

Прилагаме всички необходими мерки за ограничаване на заразата, потвърди и заместник областният управител Силвия Велкова.

Преди няколко месеца имаше съмнение за зараза от бруцелоза по бездомни кучета в приюта в Дупница. Резултатите от кръвните изследвания, пратени в лаборатория в София, бяха положителни. По искане на защитници на животните кръвните проби бяха изпратени за изследване в независима лаборатория в Брюксел, от там казаха, че те са отрицателни, и кучетата бяха спасени от умъртвяване.

 

Започва с треска и
висока температура

Човек може да се зарази с бруцеола при контакт с болни животни или необработени продукти от тях, а бактериите се откриват в млякото и месото. Инфектирането на човека става най-често при консумиране на заразени или замърсени продукти. По-рядко заразяването става чрез кожата и лигавицата по въздушен път - при обработка на кожи, стригане на вълна. Нарича се още малтийска треска или болест на Банг. Боледуват най-много козите и овцете и по-рядко едрите животни, затова се смята, че болният Константин не се е заразил от биволите си, а по-скоро от непреварено мляко. Бруцелозата е неприятно заболяване, защото протича като туберкулозата, обясниха експерти.
Бруцелите са вътреклетъчни паразити и инфектираните хора и животни дълго остават заразоносители. Болните животни се унищожават при условия, които изключват разпространение на заразата.
При хората се използват антибиотици, които добре проникват в клетките и поддържат стабилни вътреклетъчни концентрации - тетрациклини, амфениколи и др. Лечението е трудно и продължително, предупреждават медиците.
Бруцелите първо попадат в регионалните лимфни възли, където причиняват възпаление и оток. Ако успеят да преодолеят имунния филтър, се разнасят с кръвта в целия организъм. Локализират се основно в далака, черния дроб и ставите. Може да засегнат тестисите, сърцето и нервната система. След инкубационен период от 1 до 3 седмици се появяват първите болестни признаци - втрисане и повишаване на телесната температура до 39-40 градуса, изпотявания, главоболие, ставни и мускулни болки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай