27-годишна с инсулт спаси петима

Във ВМА бе извършена трансплантацията на черен дроб

27-годишна с инсулт спаси петима | StandartNews.com

Три трансплантации се направиха у нас, сърцето и белият дроб отпътуваха за Виена

27-годишна варненка, която почина от инсулт даде шанс за живот на петима пациенти с нелечими заболявания. Това съобщиха от Изпълнителната агенция по трансплантации вчера. Миналата седмица момичето е изпаднало в мозъчна смърт въпреки усилията на лекарите да я спасят.

Близките й са дали съгласие органите да бъдат трансплантирани на хора в нужда.

Така има шанс животът си да продължат петима тежко болни пациенти. Двете бъбречни трансплантации са направени в събота срещу неделя в университетската болница "Александровска". Реципиенти са двама мъже - 52-годишният Х. Д. от Нови Искър и 46-годишният Б. М. от Харманли. И при двамата се е наложило да започнат диализа през 2014 г. Мъжете са в добро състояние, допълват от болницата, откъдето изказват и искрени съболезнования на семейството на починалата. Чернодорбната трансплантация е осъществена във ВМА-София в събота и пациентът е в добро състояние, казаха от болницата вчера. Белият дроб и сърцето са транспортирани до Виена. Причината е, че у нас не е имало подходящ реципиент за трансплантация на сърце, обясниха от ИАТ. Трансплантации на бял дроб у нас все още не се правят.

Това е петата донорска ситуация от началото на годината. През миналата година у нас имаше 22 донора. Благодарение на това бяха спасени десетки човешки живота. Въпреки увеличаването на трансплантациите, списъкът с хора, които чакат за органиq все още е дълъг. Хората, които се нуждаят от здрав бъбрек, са 887, от черен дроб - 38, а от сърце - 22. Отделно за нов бял дроб чакат 11 души, за панкреас - 8, а за тънко черво - един. Единственият шанс за всички тях е разбирането ни, че донорството е високо хуманен акт, към който трябва да сме съпричастни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай