18 хил. км изгубени пътища сочат за криза в НСИ

18 хил. км изгубени пътища сочат за криза в НСИ | StandartNews.com

София. 18 000 км. пътища липсват от картата  на България и това е доказателство за кризата в НСИ. За това сигнализират от Гражданска инициатива за обществен и релсов транспорт във връзка с нашумялите напоследък съмнения за грешки при преброяването на населението през 2011г. от НСИ.

Още преди 2 месеца инициаторите са поставили на обществения и медиен фокус върху работата на Института, за да поискат повече прозрачност и спазване на европейските норми (реално следване на модела на Евростат).

"Също както г-жа Ренета Инджова и ние настояваме за цялостна проверка на дейността на НСИ", допълват от инициативата.

"Конкретният казус, който нашата инициатива разкри е, че до 2002г. България е имала 37 296 км. републиканска пътна мрежа, а след това „изведнъж" по документи мрежата е „скъсена" на 19 280 км. Същите километри пътна мрежа фигурират и в базата данни на Евростат (явно подадена така от НСИ), както и в споразумението за партньорство с ЕС за периода 2014 – 2020. Това на практика означава, че правителството обосновава продължаващо строителството на пътна инфраструктура, тъй като излиза, че страната е на едно от последните места място в ЕС по дължина на пътната мрежа и на последно място по гъстота", подчертават загрижените граждани..


По думите им всички останали европейски държави записват цялата си пътна мрежа, включително и градските улици. Това обяснява – как страна като Словакия в официалната статистика излиза с 43 000 километра пътища или как Франция излиза с над 900 000 км. пътна мрежа. Ако ние съберем цялата ни пътна мрежа – 37 000 км. + 55 000 км. (?) улична мрежа се оказва, че България с 92 000 км. изпреварва Румъния по пътна инфраструктура – Северната ни съседка е с 81 713 км.

"Независимо, че тази манипулация е извършена през 2002г., по времето на правителството на НДСВ и ДПС, до момента всяко от следващите 3 правителства продължава да се възползва от разминаването в данните. Същите данни са посочени и в споразумението за следващия програмен период – 2014 – 2020. и това на практика означава, продължаващо приоритетно строителство на автомагистрали, независимо от категоричният приоритет на ЕС върху железопътния транспорт", категорични са гражданите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай