11 камбани бият за "Свети Висарион"

11 камбани бият за "Свети Висарион" | StandartNews.com

Храмът празнува за осми път светеца покровител

Смолян. Великотърновският митрополит Григорий заедно със свещеници от Смолянската околия отслужи света литургия за храмовия празник на църквата "Свети Висарион Смоленски" в центъра на родопския град Смолян. Дядо Григорий изнесе и почти 30-минутна проповед, в която благодари на ктитора адвокат Тодор Батков и местната власт в лицето на кмета Николай Мелемов, но най-вече на "най-способния архиерей - Пловдивския митрополит Николай, който е осветил храма и не е оставил храмов празник без архиерейска служба". В словото си дядо Григорий изтъкна подвига на родопския епископ Висарион, извършен в името на вярата през 1699 г., и призова да се четат житията на светците български. "Нека да четем светото евангелие. Всеки ден по една глава, за да се просветляваме. Да прочетем житията на светиите и прекрасното житие на епископ Висарион Смоленски", каза дядо Григорий.

За миряните беше раздаден благословен обяд, осигурен от сдружението "Свети Висарион Смоленски". Тържествената служба завърши с "Многая лета" и звъна на 11-те камбани на втория по големина храм в България, който за осма поред година след освещаването си през 2006-а чества своя патрон и покровител.

Художници от Русия изписват църквата

Адвокат Тодор Батков, основен ктитор на храма в Смолян

- Г-н Батков, как ще коментирате опитите да бъде всято съмнение относно съществуването на свети Висарион Смоленски?

- Не съм чувал, но това е поредният израз на безверието, в което живеем. Време е да спрем с тези неща и да се обърнем към миналото и корените си, да се осъзнаем, за да продължим напред. Иначе няма да свършим добре. Търновският митрополит каза много истини в проповедта си. И една от истините е, че ние сме донесли православието и просветлението на половин Европа. Както и азбуката на повечето славянски народи. И сме най-старата държава. Нелепо е сега, когато би трябвало да вървим нагоре в условията на демокрация и Европейски съюз, това е безотговорност, безнаказаност, опити за оригиналничене. Аз лично не се съмнявам.

- Кога ще започне изографисването на храма?

- Докато траеше службата, си мислех, че още неща ще трябва да направя за църквата. Трябва да започне изписването и се надявам наесен. Ще карам, докато мога. После се надявам децата ми да продължат. Няма да е малко, около 2500 кв. метра трябва да се изографисат, имам благословията на българския митрополит да вземем художници от Русия. Освен това обявихме със съпругата ми преди две години, но искам да стегнем криптата, че подаряваме колекцията ни от икони. Над 30 икони от ХVI, ХVII, ХVIII и ХIХ век, които ще бъдат изложени там и да стане допълнителен притегателен център. Имам идея - готов съм да построя пристройка към храма, за да стане цял църковен комплекс, в който да има синодална книжарница, да има стаи за богомолци и поклонници, обществена кухня и да завършим комплекса, без да закриваме тази великолепна гледка наоколо.

- Избран ли е екипът, който ще изографиса църквата?

- В момента сме разпратили проекта така, както трябва да бъде по канон, на няколко екипа, които ни препоръча руската патриаршия, чакаме да дадат проектите, предстои да бъде благословен от Николай и наесен се надяваме да започнем, защото тук работата е много.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай