Ваканция с книга в летните школа

Ваканция с книга в летните школа | StandartNews.com

Забавачки предлагат плуване, туризъм и турове по музеите

Забавно четене с драматизиране на приказки, спорт и различни игри забавляват малчуганите, които прекарват лятото в София. Докато мама и татко са на работа, хлапетата вече могат да прекарат деня в различни развлекателни и полезни занимания. Десетки училища, забавачки и читалища в столицата са изготвили програми, с които да осигурят смислено прекарване на свободното време на децата. Столичната община публикува програмата на школата и просветните институции за юни, юли и август, така че родителите да се ориентират за възможностите. Всички варианти за лятна заетост по райони могат да се открият на http://pist.sofia.bg/docs/Programa_vakanciya_2015.pdf

Уроци по плуване предлага детска градина в Света Троица, като заниманията се провеждат в басейна на 45-о ОУ. В друго обединено детско заведение се организира спортна академия. Детска академия в планината и екскурзии, както и спорт сред природата предлагат в район "Красно село". Летните лагери в забавачки и школа са се погрижили децата да не скучаят. Състезания с велосипеди и забавни уроци по безопасно движение ще има в детските градини, които не са затворили за лятото.
Читалищата също предлагат различни школи и курсове, с които да ангажират малчуганите през летните месеци. Повечето наблягат на литературата и изкуството, но с повече забавление. В читалище "Бачо Киро" например провеждат "Ваканция с книга - четем, разказваме, играем". Приятели на книгата могат да се открият и в "Средец". В читалището, което носи името на Николай Хайтов, също има лятна арт академия с театър, рисуване и посещения на музеи, а в "Пенчо Славейков" организират и туристически маршрути. Център по забавна математика привлича в читалище "Пробуда". Поход до паметника на Тодор Александров организират от "Кузман Шапкарев".

Повечето летни школа наблягат на спорта. В Банкя може да се тренира тенис на корт. Аеробика и фитнес има към Спортен клуб "Академика". Футбол, волейбол и баскетбол могат да поиграят безплатно в 6-о СОУ, а спортните площадки на 9-а френска гимназия и на 7-о СОУ са отворени сутрин. Приложно колоездене се организира в 85-о СОУ.
Всички предложения, независимо дали са от детски заведения, училища или читалища важат за децата от целия град, няма ограничения по райони, обясниха от Столичната община. Групите са по 20-30 деца. Цената е много различна за различните форми, но когато лятното школо е целодневно, в нея влиза застраховка и медицинско обслужване.

Хлапета на пикник с чистене на Витоша

В район "Сердика" се грижат за "клиенти" на детската педагогическа стая

На екскурзия с пикник и почистване на Витоша. Подобни летни занимания организират от местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни в район "Сердика". "Програмата е за две седмици и винаги започва на 1 юли", обясни Мая Митева. В групите има деца в риск, полусираци и сираци, изобщо хлапета, които имат нужда от възпитателна и превантивна работа. Едновременно с това те имат и разходки, и забавления. "Миналата година правихме поход, който съчетахме с почистване в местността Бялата вода", разказа Митева. В храма "Свети Мина" пък отец Борис им говорил за вярата и за нравствените ценности. "Разхождаме ги в центъра, посещаваме музеи, тъй като има деца, които рядко излизат от квартала си", допълва Митева.

Интересна част от заниманията са и посещението в Националната библиотека и в криптата на храм-паметника "Александър Невски". Любимо място е и зоопаркът. Предвиден е и спорт, водят децата на плуване, а на басейна те могат да се забавляват и с игра на шах и монополи.
Специална насоченост имат обаче заниманията с насоченост против пушенето, пиянството и футболното хулиганство. Малчуганите пробват специални очила, с които разбират как се чувства шофьорът, когато е с 3 промила алкохол. Пушеща кукла пък показва директно как се отлага никотинът в дробовете.

Музика и танци в Столичния център за работа с деца

Музика, танци, театър, забавни игри, образователни посещения в музеи предлагат за хлапетата от Столичния център за работа с деца. Питомците на летния лагер ще могат да разгледат историческия център на София с руините на древна Сердика и да отидат до зоопарка. Излети в планината, карнавали и спартакиади също ще забавляват малчуганите.
Родителите могат да избират от трите филиала на центъра. В "Лозенец" се предлагат целодневни занимания от 8.30 до 17.30 часа за 60 деца. Филиалът в "Бели брези" е отворен със същото работно време и има капацитет 90 деца. Толкова могат да се запишат за лятно школо и във филиала в "Надежда", там заниманията са до 10 юли. Записването става на място във всеки един филиал, където родители могат да получат и повече информация.

Първолаци рисуват в парка "Врана"

Лятно училище за първолаците тази година организира и столичното 1-во СОУ. За малчуганите е направена целодневна организация с екскурзии, разходки, съчетани с полезни и забавни уроци, които не натоварват. С "отборни" червени, зелени и жълти шапки и фланелки децата ходиха по различни маршрути в столицата.
В парка "Врана" пък хлапетата получиха материали за рисуване - скицници, цветни моливи и водни бои. Те нарисуваха най-красивите места от парка - езерото с лиите, алпинеума "Далем" и фонтана пред двореца. Рисунките им ще бъдат подредени в изложба, а най-добрите ще участват в общата изложба от пленера. Проектът се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община по Програма Европа съвместно с Фонда за иновации в културата.

Игри в музея и зоопарка

За 15-и пореден път тази година в Зоологическата градина в София се организира лятно зооучилище. То е с петдневна програма по екологично образование. Заниманията се водят в две възрастови групи от 7 до 10 г. и от 11 до 14 г. За юли всички места вече са запълнени, предупредиха от зоопарка. Любителите на животните обаче ще могат догодина по-отрано за се включат в списъците. В София се проведоха и археологически игри за деца. Това стана в Музея за история през юни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай